Sernikobrownie z jagodami i prażonymi orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W garnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca.
2.2. Jaja ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy przesianą mąkę. Miksujemy. Następnie dodajemy lekko ostygniętą lecz wciąż ciepłą masę czekoladową. Ponownie miksujemy. Blachę wykładamy pergaminem. Wylewamy ciasto układamy jagody ( 1 szkl. ).
3.3. Ser miksujemy z mascarpone i jajami. Dodajemy mąkę i ponownie miksujemy. Wylewamy na ciasto. Układamy jagody ( 1 szkl. ). Wstawiamy do piekarnika na 55-60 min. na 170 stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta od razu nie wyciągamy, zostawiamy w uchylonym piekarniku.
4.4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Wylać na ostygnięty sernik. Orzeszki podprażyć na patelni na złoty kolor.. Posiekać i posypać ciasto.
Komentarze