Sernikobrownie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernikobrownie to idealne ciasto, gdy jednocześnie mam ugościć miłośników czekolady i tych, którzy kochają serniki. Mocno czekoladowe ciasto wspaniale komponuje się z puszystą masą serową.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na formę o wymiarach 30x25 cm

    Składniki na brownie:
    1) 200 g czekolady gorzkiej o zawartości min. 70% kakao
    2) 200 g masła
    3) 200 g cukru
    4) 200 g mąki pszennej
    5) 2 czubate łyżki kakao
    6) 2 łyżki śmietany 18 %
    7) 3 jajka
    8) szczypta soli

    Składniki na masę serową:
    1) 500 g zmielonego twarogu
    2) 2 jajka
    3) 120 g cukru
    4) cukier waniliowy (10 g)
    5) 25 g mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernikobrownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku umieszczamy połamaną czekoladę, cukier i masło i roztapiamy. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, kakao, śmietanę i szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie 2/3 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • 2. Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką, tak aby powstała gładka masa. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na masę czekoladową.
  • 3. Na koniec łyżką nakładamy na masę serową pozostałą część ciasta czekoladowego tworząc nieregularne wzory.
  • 4. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone ciasto możemy włożyć do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Truskawkowe sernikobrownie

To może cię zainteresować