Sernikobrownie to idealne ciasto, gdy jednocześnie mam ugościć miłośników czekolady i tych, którzy kochają serniki. Mocno czekoladowe ciasto wspaniale komponuje się z puszystą masą serową.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na formę o wymiarach 30x25 cm
Składniki na brownie:
1) 200 g czekolady gorzkiej o zawartości min. 70% kakao
2) 200 g masła
3) 200 g cukru
4) 200 g mąki pszennej
5) 2 czubate łyżki kakao
6) 2 łyżki śmietany 18 %
7) 3 jajka
8) szczypta soli
Składniki na masę serową:
1) 500 g zmielonego twarogu
2) 2 jajka
3) 120 g cukru
4) cukier waniliowy (10 g)
5) 25 g mąki pszennej
Sernikobrownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku umieszczamy połamaną czekoladę, cukier i masło i roztapiamy. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę, jajka, kakao, śmietanę i szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Następnie 2/3 ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i mąką, tak aby powstała gładka masa. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na masę czekoladową.
3.Na koniec łyżką nakładamy na masę serową pozostałą część ciasta czekoladowego tworząc nieregularne wzory.
4.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy 50 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. Ostudzone ciasto możemy włożyć do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.
Komentarze