Sernik z warstwą migdałowo-orzechową

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Migdały przyjemnie chrupią w delikatnym serniku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej,
    0,5 szkl. mąki kukurydzianej,
    0,5 szkl. cukru,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    140g masła,
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    Ser:
    750g mielonego twarogu,
    1,5 opakowania budyniu waniliowego,
    1/3 szkl. oleju,
    1 i 1/4 szkl. cukru,
    1/3 szkl. słodkiej śmietanki,
    1 cukier waniliowy,
    2 jajka,
    1 żółtko

    Masa migdałowo-orzechowa:
    5 białek,
    1 żółtko,
    1 łyżka kwaśnej śmietany,
    100 g mielonych orzechów laskowych lub włoskich,
    70g płatków migdałowych,
    3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z warstwą migdałowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki siekamy i zagniatamy kruche ciasto. Wylepiamy dno i boki foremki.
    Ser: wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy.
    Wkładka migdałowo-orzechowa: białka ubijamy na sztywno z cukrem. Stopniowo dodajemy resztę składników i delikatnie łączymy.
    Na ciasto kruche wykładamy połowę masy serowej, następnie masę orzechową i resztę sera.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Studzimy w foremce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować