Tort "Śliwka w czekoladzie"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort dla wielbicieli popularnych pralin. Przygotowywanie go trzeba rozłożyć na dwa dni.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek,
    1 i 1/4 szkl. mąki,
    3/4 szkl. cukru,
    2 łyżki kakao,
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki wody.

    Krem czekoladowy:
    125g czekolady mlecznej,
    125g czekolady gorzkiej,
    300ml śmietanki 30%,
    250g serka mascarpone,
    8 miękkich suszonych śliwek.

    Krem śliwkowy:
    1 słoik powideł śliwkowych (330ml),
    2 łyżeczki żelatyny,
    1 łyżka cukru.
    150ml śmietanki 30%,
    125g serka mascarpone.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort "śliwka w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pierwszego dnia robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce wody i dalej ubijamy. Masę mieszamy szpatułką z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wykładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170°C do suchego patyczka. Studzimy w formie i przykrywamy folią spożywczą.
  • 2. 2. Krem czekoladowy: śmietankę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia), wsypujemy posiekane czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy razem z biszkoptem na noc do lodówki.
  • 3. 3. Na następny dzień robimy krem śliwkowy: żelatynę namaczamy w dwóch łyżkach wody. Powidła podgrzewamy, mieszamy z cukrem i napęczniałą żelatyną i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy z mascarpone a następnie mieszamy szpatułką z przestudzonymi powidłami do połączenia.
    Śmietankę z czekoladą ubijamy z mascarpone, odkładamy 3 łyżki a resztę mieszamy z pokrojonymi na małe kawałki śliwkami.
  • 4. 4. Biszkopt kroimy na trzy blaty. Na pierwszy nakładamy krem czekoladowy ze śliwkami, na drugi krem śliwkowy i przykrywamy trzecim. Dekorujemy odłożonym kremem i dowolnymi czekoladkami.

Porady

Przygotowując kremy musimy uważać, żeby ich nie "przebić".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować