Tort "śliwka w czekoladzie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pierwszego dnia robimy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na pianę. Dodajemy po jednym żółtku i po jednej łyżce wody i dalej ubijamy. Masę mieszamy szpatułką z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wykładamy do okrągłej formy o średnicy 20cm i pieczemy około 45 minut w temperaturze 170°C do suchego patyczka. Studzimy w formie i przykrywamy folią spożywczą.
2.2. Krem czekoladowy: śmietankę podgrzewamy (ale nie doprowadzamy do wrzenia), wsypujemy posiekane czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy razem z biszkoptem na noc do lodówki.
3.3. Na następny dzień robimy krem śliwkowy: żelatynę namaczamy w dwóch łyżkach wody. Powidła podgrzewamy, mieszamy z cukrem i napęczniałą żelatyną i odstawiamy do przestudzenia. Śmietankę ubijamy z mascarpone a następnie mieszamy szpatułką z przestudzonymi powidłami do połączenia.
Śmietankę z czekoladą ubijamy z mascarpone, odkładamy 3 łyżki a resztę mieszamy z pokrojonymi na małe kawałki śliwkami.
4.4. Biszkopt kroimy na trzy blaty. Na pierwszy nakładamy krem czekoladowy ze śliwkami, na drugi krem śliwkowy i przykrywamy trzecim. Dekorujemy odłożonym kremem i dowolnymi czekoladkami.
Porady
Przygotowując kremy musimy uważać, żeby ich nie "przebić".
Komentarze