Babka na budyniach cytrynowych

4.33 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja ulubiona babka. Wilgotna ale jednocześnie delikatna, rozpływa się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,
    1 szkl. śmietanki 30%,
    3 budynie cytrynowe,
    1 szkl. mąki pszennej,
    1 szkl. cukru,
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka na budyniach cytrynowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniami. Dodajemy na przemian ze śmietaną do masy żółtkowej.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę., dodajemy do ciasta i delikatnie ale dokladnie mieszamy. Przekładamy do silikonowej formy na babkę z kominkiem (jeśli nie mamy silikonowej to zwykłą dobrze natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą). Pieczemy około 45 minut w 175°C. Studzimy, wyciągamy z formy i lukrujemy.

Porady

Przy wyciąganiu babki z formy musimy uważać, żeby się nie pokruszyła, ponieważ jest ona delikatna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować