Kremowy, waniliowy sernik z intensywnie malinową warstwą. Pyszny.
Dla 6 osób
Składniki:
400 g serka philadelpia lub podobnego
2 duże jaja
pół szklanki cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka ekstraktu z prawdziwej wanilii
100 ml kwaśnej śmietany 18% tłuszczu
400 g malin
cukier: 5 łyżek i ewentualnie więcej do dosłodzenia
1 płaska łyżka żelatyny
Sernik z malinową warstwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 165 stopni.
Tortownicę uszczelnić folią aluminiową:
na dno tortownicy nałożyć płat folii, na to założyć obręcz i zawinąć folię do góry. Folia będzie w środku tortownicy tylko na dnie, a na zewnątrz tortownicy tylko na ściankach.
Wszystkie składniki masy wymieszać widelcem na gładką masę. Cukier dodawać stopniowo, do smaku. Masę przelać do tortownicy (nie trzeba smarować niczym brzegów) i piec sernik około godziny. Wyjąć z piekarnika jak tylko środek przestanie być płynny. Zostawić do ostygnięcia.
Wziąć się za zrobienie warstwy malinowej.
Maliny umieścić w rondelku i zasypać 5 łyżkami cukru i zostawić w spokoju na pół godziny, żeby puściły sok. Rondelek postawić na gazie i rozgotować maliny- zajmie to około 15 minut. Łyżkę żelatyny zalać w małej miseczce zimną wodą (tyle żeby woda zakryła żelatynę) żeby napęczniała. Kiedy żelatyna pęcznieje przetrzeć maliny przez sitko- w ten sposób pozbędziecie się pesteczek, które w galaretce dawałyby się we znaki . Przetarte maliny włożyć z powrotem do rondelka, spróbować i ewentualnie dosłodzić. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć gaz. Przecieru powinno być 200 do 250 ml, jeśli jest za mało to należy uzupełnić objętość wodą, jeśli za dużo można trochę zredukować dłużej gotując lub zwiększyć ilość żelatyny. Od razu po wyłączeniu gazu wrzucić do malin napęczniałą żelatynę i wymieszać. Tak przygotowana żelatyna rozpuści się w pół minuty.
Letnią galaretkę wylać na zupełnie wystudzony sernik. Przetrzymać przez noc lub kilka godzin w lodówce.
Schłodzony sernik odciąć cienkim giętkim nożem od brzegów tortownicy i wyswobodzić. Delektować się :)
Komentarze