Sernik z pianką śmietanowo kajmakową

4.83 (6 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny, delikatnie kremowy rozpływający się w ustach. Jeden z najbardziej lubianych serników w moim domu. Robię go na różne okazje i zawsze znika błyskawicznie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • spód:
    • 160g biszkoptów ( u mnie podłużne),
    • ok. 100g masła,
    masa serowa:
    • 1 kg twarogu sernikowego,
    • 400 g śmietany 36%,
    • 6 jajek,
    • 2 budynie śmietankowe (35g),
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • ok. 140-160g ksylitolu (cukru),
    • 100 g masła,
    pianka:
    • 200g śmietanki 36%
    • 200g masy kajmakowej,
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z pianką śmietanowo kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy. Biszkopty mielimy na piasek, łączymy z masłem, wykładamy spód tortownicy i ugniatamy.
    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy rozpuszczone i przestudzone mało, następnie dodajemy twaróg, śmietanę, budyń, ekstrakt. Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na spód.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Do rozgrzanego piekarnika wkładamy sernik, zmniejszamy do 160°C i pieczemy około 90-100 minut. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia i schłodzenia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie pomału dodajemy masę kajmakową i ubijamy, aby krem był sztywny i gładki. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy aby masa kajmakowa była bardziej sztywna lub słabo nam się ubiła możemy dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie wrzątku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować