Spód:
-400 g ciasteczek zbożowych
-120 g masła
-2 łyżeczki kakao
Masa serowa:
-1 kg zmielonego sera na sernik
-250 g mascarpone
-150 g cukru
-opakowanie cukru waniliowego
-9 łyżeczek żelatyny
-sok z połówki cytryny
-skórka otarta z cytryny
Mus:
-300 g malin
-cukier do smaku
Sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: ciastka drobno kruszymy, dodajemy kakao. Masło rozpuszczamy i studzimy. Składniki dokładnie ze sobą mieszamy i wykładamy nimi spód tortownicy. Dokładnie dociskamy.
Masa: ucieramy razem ser i mascaropne, dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny, dokładnie ucieramy wszystkie składniki. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Małym strumieniem wlewamy do masy serowej, mieszamy. Masę wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki na parę godzin, aż stężeje (najlepiej na noc).
Mus:Do rondelka przekładamy maliny, podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, dodajemy ewentualnie cukier.
Przed podaniem każdy kawałek sernika polewamy musem.
Porady
Mus mozna przygotowac także z innych owocow, polecam truskawki ( mogą być mrożone).
Komentarze