Sernik z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić dno. Podpiec w piekarniku ok. 8-10 min. w 190 stopniach.
2.MASA SEROWA:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości (białka zachować). Do masy stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Dokładnie utrzeć, dodać resztę składników, na końcu wlać mleko. Nie przestraszcie się jeśli masa jest rzadka, taka właśnie ma być.
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach.
3.BEZA:
Białka pozostałe z żółtek dodanych do masy serowej ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Bezę rozsmarować na serniku 15 minut przed końcem pieczenia. Po skończonym czasie pieczenia, sernik przetrzymać jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 20 minut, żeby beza wyschła.
Komentarze