Sernik z mlekiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dodanie do masy serowej mleka sprawia, że sernik wychodzi bardzo wilgotny i delikatny.

Składniki:

  • Przepis na blachę 20 cm x 30 cm:

    CIASTO KRUCHE NA SPÓD:

    1 i 1/2 szklanki* mąki
    niecałe pół szklanki cukru
    2 żółtka
    pół kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%

    MASA SEROWA:

    75 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
    5 żółtek
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    3 łyżki oleju
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    300 ml mleka 3,2%
    kilka kropli olejku waniliowego lub migdałowego

    BEZA:

    5 białek
    szczypta soli
    10 czubatych łyżek cukru

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastem wylepić dno. Podpiec w piekarniku ok. 8-10 min. w 190 stopniach.
  • 2. MASA SEROWA:
    Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości (białka zachować). Do masy stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Dokładnie utrzeć, dodać resztę składników, na końcu wlać mleko. Nie przestraszcie się jeśli masa jest rzadka, taka właśnie ma być.
    Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50-55 minut w 180 stopniach.
  • 3. BEZA:
    Białka pozostałe z żółtek dodanych do masy serowej ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Bezę rozsmarować na serniku 15 minut przed końcem pieczenia. Po skończonym czasie pieczenia, sernik przetrzymać jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami ok. 20 minut, żeby beza wyschła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować