Sernik z mlekiem

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis dostałam od mamy. Sernik wychodzi bardzo delikatny i puszysty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód:
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    1-2 łyżki kakao
    Masa serowa:
    1 kg sera twarogowego (dałam wiaderkowy)
    3/4 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    1 cukier waniliowy
    6 jajek
    100 g rodzynek
    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    4 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Sernik z mlekiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodawać stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec dodać olej i zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożona papierem do pieczenia i posypać delikatnie kakao.
  • 2. Masa serowa: Rodzynki sparzyć i ostudzić. 4 białka ubić na sztywno. 2 jajka i 4 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Dodać ser, olej, mleko, budynie i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać łopatką. Masę przelać na ciasto w blaszce. Po wierzchu rozsypać rodzynki i delikatnie zatopić w masie serowej. Piec w 200 stopniach przez 1 godzinę. Jeśli wierzch zacznie się mocno rumienić należy przykryć ciasto folią aluminiową. Zostawić w piekarniku do wystudzenia.
  • 3. Polewa: czekoladę roztopić na parze i dokładnie wymieszać z mlekiem. Ostudzone ciasto polać polewą i udekorować cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Walentynki Impreza Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować