Sernik z masą marcepanową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pomysł na wykorzystanie marcepanu w serniku wziął się z tego, iż robiąc pierwszy raz domowy marcepan zostało mi nieco więcej niż przypuszczałam. Jak się okazało połączenie klasycznego sernika z marcepanem jest dosyć dobre. Marcepan nadaje znanemu nam sernikowi nieco orientalnego smaku oraz zapachu. Fantazyjna kratka marcepanowa sprawia, iż nieco nudny sernik nabiera intrygującego wyglądu. Sernik z masa marcepanowa jest świetnym rozwiązaniem na zabawę w kuchni z małymi dziećmi, które mogą tworzyć dowolne kształty i figury z marcepanu. Tworząc przy tym ciekawe wzory na serniku. Sernik z masa marcepanową to ciekawy przepis na interpretację znanego wszystkim sernika. Polecam !

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki pszennej(1 pełna szklanka)
    100 g masła
    30 g cukru pudru(3 łyżki)
    10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka(
    2 żółtka
    masa serowa
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    150 g cukru
    150 g rodzynek
    100g masła
    60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
    40 g mąki ziemniaczanej(2 pełne łyżki)
    20 g mąki pszennej(2 płaskie łyżki)
    30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 3 łyżki)
    4 jajka
    aromat migdałowy
    masa marcepanowa
    200 g mielonych migdałów
    200 g cukru pudru
    150 g cukru
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z masą marcepanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać cukier puder oraz żółtka. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozwałkować. Ciasto ułożyć na prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Podpiec w 180 stopniach przez 10 minut.
    Masa serowa: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Po 15 minutach odlać wodę i obsypać mąką pszenną. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodać miękkie masło. Chwilę miksować do połączenia się składników. Następnie partiami dodawać ser. Miksować, aż składniki się połączą. Do masy serowej dodać rodzynki oraz proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy. Całość wymieszać drewnianą łyżkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę przelać na podpieczony spód. Piecz sernik w 180 stopniach przez 75 minut.
    Marcepan: Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Cukier oraz wodę zagotować. Lekko przestudzić. Następnie łączymy wodę z cukrem oraz migdały z cukrem pudrem. Zagniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Do masy możemy dodać kakao.
    Upieczony sernik studzimy. Z marcepanu tworzymy paski, którymi otaczamy wystudzony sernik tworząc kratkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować