Masa do przełożenia:
250ml smietanki 36%
1 śmietanfix
2 łyżki cukru pudru
3-4 łyżeczki kakao w proszku bądź czekolady w proszku
Dżem pożeczkowy do przełożenia
Do dekoracji:
2 op po 200g masy marcepanowej (robionej lub kupionej)
Masa maślana:
kosta miękkiego masła
3-4 łyżeczki kakao w proszku/ czekolady
Mocno czekoladowy tort obłożony masą marcepanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Masło utrzeć na puch, dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, oraz po kolei żółtka. Mąkę, proszek, kakao przesiać i na przemian z mlekiem dodawać do ciasta. Białka ubić na pianę. Na ciasto wysypać posiekaną czekoladę i pianę. Wymieszać wszystko łyzką. Przełożyć ciasto do formy, piec w 180 stopniach przez ok 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu placek przeciąć na pół. Każdy naponczować alkoholem i posmarować dżemem. Przekładać masą. Przełożony masą tort wstawić do schłodzenia do lodówki. Gdy się schłodzi całość pokryć masą maślaną i ponownie go schłodzić. Masę marcepanową rozwałkować na cienki placek i obłożyć nią schłodzony tort. Dekorować. Zajadać.
2.Masa:
Śmietankę ubić ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Dodać kakao/ czekoladę i wymieszać.
Masa maślana:
Kostkę miękkiego masła utrreć na puch z kilkoma łyżkami kakao w proszku lub czekoladą.
Porady
Nie pomijaj nigdy smarowania toru masą maślaną, ponieważ dzięki niej masa marcepanowa przyklei się do ciasta.
Komentarze