Sernik z masą kajmakową

5 (143 ocen)

Uwielbiam serniki-tak ja jak i moja rodzina! Dla urozmaicenia staram się wymyślać ich nowe smaki i ich nowy wygląd. Połączenie sera i kajmaku okazało się być pysznym. Do tego kakaowy spód oraz delikatna śmietanka wykończona mleczną czekoladą. Polecam!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Kajmakowy ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 15 dag cukru pudru,
    • 300 gram gotowej masy kajmakowej,
    • 5 dużych jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    Wykończenie:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 2 kopiate łyżeczki żelatyny,
    • ¼ szklanki wody,
    • ok 1,5 łyżki cukru pudru do smaku,
    • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Serniki Torty Desery Kajmak

Sernik z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód 1. SPÓD:
    Do miski przekładamy składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
  • dodanie kajmaku 2. Białka oddzielamy od żółtek.
    W misce ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita. Następnie dodajemy masę kajmakową. Gdy ta dobrze się połączy dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
  • wylanie sera na tortownicę 3. W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Gotową pianę łączymy z przygotowaną masą serową. Ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180˚C.
  • 4. Upieczony studzimy.
    Na zimny wylewamy śmietankę, którą dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
  • wylanie śmietanki i dekoracja 5. WYKOŃCZENIE:
    Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Do ubitej dodajemy cukier do smaku. na koniec wlewamy żelatynę i dokładnie miksujemy. Śmietankę wykładamy na upieczony i przestudzony sernik. na wierzch ścieramy czekoladę. Całość odstawiamy do lodówki by śmietanka zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Ser biały Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować