Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką

4.49 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Dzisiaj chcę dodać do swojej kolekcji serników, jeszcze jeden przepis na bardzo smaczny sernik. Delikatna twarogowa kremowa masa, na kakaowym spodzie, w połączeniu z malinową galaretką i bezową czapeczką - to prawdziwa słodka uczta.

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:

    250 g herbatników
    120 g masła
    3 łyżki kakao ciemne

    Twarogowa masa:

    300 g tłusty twaróg domowej roboty
    1 szt. jajko
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka skrobi kukurydzianej
    80 g cukru pudru

    Malinowa galaretka:

    op. galaretki malinowej (75 g)
    1 szklanka maliny (u mnie mrożona)

    Dekoracja bezowa:

    80-100 ml śmietanki 36%
    1 łyżka cukru pudru
    3-4 szt. gotowe średnie bezy
    1-2 łyżki płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masło roztopić na wodnej bani lub w mikrofalówce. Herbatniki rozdrobnić blenderem, maszynką do mięsa lub włożyć do worka foliowego i rozgnieść wałkiem. 1. Masło roztopić na wodnej bani lub w mikrofalówce. Herbatniki rozdrobnić blenderem, maszynką do mięsa lub włożyć do worka foliowego i rozgnieść wałkiem. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao, wymieszać i wlać roztopione masło. Masę dokładnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę z herbatników, formując boki. 2. Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę z herbatników, formując boki. Odstawić do lodówki.
  • Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką 3. Świeży twaróg domowej roboty dokładnie wymieszać za pomocą blendera z cukrem pudrem, skrobię kukurydzianym, jajkiem i śmietanką na puszystą jednolitą masę. Twarogową masę wyłożyć na przygotowany spód z herbatników. Piec w piekarniku 40-45 min. przy temp. 175-180 C. Ostudzić nie wyjmując z formy.
  • Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką 4. Galaretkę zalać wrzątkiem (250 ml), wymieszać. Ostudzić w pokojowej temperaturze. Mrożone maliny równomiernie wyłożyć na ostudzony sernik.
  • Zalać galaretką, za pomocą łyżki, galaretka od razu gęstnieje, tak jak malina mrożona. Odstawić do lodówki, aż zgęstnieje. 5. Zalać galaretką, za pomocą łyżki, galaretka od razu gęstnieje, tak jak malina mrożona. Odstawić do lodówki, aż zgęstnieje.
  • Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką. 6. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Wyłożyć na malinową galaretkę, wyrównać. Bezy rozdrobnić, posypać wierzch sernika razem z płatkami migdałowymi. Odstawić na parę godzin do lodówki.
  • Ostudzony sernik wyjąć z formy, podawać do stołu. 7. Ostudzony sernik wyjąć z formy, podawać do stołu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować