Dzisiaj chcę dodać do swojej kolekcji serników, jeszcze jeden przepis na bardzo smaczny sernik. Delikatna twarogowa kremowa masa, na kakaowym spodzie, w połączeniu z malinową galaretką i bezową czapeczką - to prawdziwa słodka uczta.
3 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Spód:
250 g herbatników
120 g masła
3 łyżki kakao ciemne
Twarogowa masa:
300 g tłusty twaróg domowej roboty
1 szt. jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżka skrobi kukurydzianej
80 g cukru pudru
Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić na wodnej bani lub w mikrofalówce. Herbatniki rozdrobnić blenderem, maszynką do mięsa lub włożyć do worka foliowego i rozgnieść wałkiem. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao, wymieszać i wlać roztopione masło. Masę dokładnie wymieszać.
2.Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę z herbatników, formując boki. Odstawić do lodówki.
3.Świeży twaróg domowej roboty dokładnie wymieszać za pomocą blendera z cukrem pudrem, skrobię kukurydzianym, jajkiem i śmietanką na puszystą jednolitą masę. Twarogową masę wyłożyć na przygotowany spód z herbatników. Piec w piekarniku 40-45 min. przy temp. 175-180 C. Ostudzić nie wyjmując z formy.
4.Galaretkę zalać wrzątkiem (250 ml), wymieszać. Ostudzić w pokojowej temperaturze. Mrożone maliny równomiernie wyłożyć na ostudzony sernik.
5.Zalać galaretką, za pomocą łyżki, galaretka od razu gęstnieje, tak jak malina mrożona. Odstawić do lodówki, aż zgęstnieje.
6.Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Wyłożyć na malinową galaretkę, wyrównać. Bezy rozdrobnić, posypać wierzch sernika razem z płatkami migdałowymi. Odstawić na parę godzin do lodówki.
7.Ostudzony sernik wyjąć z formy, podawać do stołu.
Komentarze