Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką

  • wyświetlono: 1921 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj chcę dodać do swojej kolekcji serników, jeszcze jeden przepis na bardzo smaczny sernik. Delikatna twarogowa kremowa masa, na kakaowym spodzie, w połączeniu z malinową galaretką i bezową czapeczką - to prawdziwa słodka uczta.

nataliakielek
  • 6 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Spód:

250 g herbatników
120 g masła
3 łyżki kakao ciemne

Twarogowa masa:

300 g tłusty twaróg domowej roboty
1 szt. jajko
2 łyżki śmietany
1 łyżka skrobi kukurydzianej
80 g cukru pudru

Malinowa galaretka:

op. galaretki malinowej (75 g)
1 szklanka maliny (u mnie mrożona)

Dekoracja bezowa:

80-100 ml śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
3-4 szt. gotowe średnie bezy
1-2 łyżki płatki migdałowe

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką

  • Masło roztopić na wodnej bani lub w mikrofalówce. Herbatniki rozdrobnić blenderem, maszynką do mięsa lub włożyć do worka foliowego i rozgnieść wałkiem.1. Masło roztopić na wodnej bani lub w mikrofalówce. Herbatniki rozdrobnić blenderem, maszynką do mięsa lub włożyć do worka foliowego i rozgnieść wałkiem. Do rozdrobnionych herbatników dodać kakao, wymieszać i wlać roztopione masło. Masę dokładnie wymieszać.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę z herbatników, formując boki.2. Tortownicę o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę z herbatników, formując boki. Odstawić do lodówki.
  • Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką3. Świeży twaróg domowej roboty dokładnie wymieszać za pomocą blendera z cukrem pudrem, skrobię kukurydzianym, jajkiem i śmietanką na puszystą jednolitą masę. Twarogową masę wyłożyć na przygotowany spód z herbatników. Piec w piekarniku 40-45 min. przy temp. 175-180 C. Ostudzić nie wyjmując z formy.
  • Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką4. Galaretkę zalać wrzątkiem (250 ml), wymieszać. Ostudzić w pokojowej temperaturze. Mrożone maliny równomiernie wyłożyć na ostudzony sernik.
  • Zalać galaretką, za pomocą łyżki, galaretka od razu gęstnieje, tak jak malina mrożona. Odstawić do lodówki, aż zgęstnieje.5. Zalać galaretką, za pomocą łyżki, galaretka od razu gęstnieje, tak jak malina mrożona. Odstawić do lodówki, aż zgęstnieje.
  • Sernik z malinową galaretką pod bezową czapeczką.6. Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Wyłożyć na malinową galaretkę, wyrównać. Bezy rozdrobnić, posypać wierzch sernika razem z płatkami migdałowymi. Odstawić na parę godzin do lodówki.
  • Ostudzony sernik wyjąć z formy, podawać do stołu.7. Ostudzony sernik wyjąć z formy, podawać do stołu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastotwarógsernikDesermalina

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z malinami

Dodane przez: wiola

Sernik z musem malinowym

Rewelacyjny sernik z warstwą malinową.

Ciasto rabarbarowo-malinowe

Dodane przez: weronka6

Ciasto rabarbarowo- malinowe z galaretką

Pyszne i lekkie ciasto na początek...

Sernik zebra z bezową pianką

Dodane przez: zzewa

Sernik zebra z bezową pianką

Pyszny sernik zebra idealny na...

sernik z ananasem i galaretką

Dodane przez: klementynka

sernik z ananasem i galaretką

Ten lekki jak chmurka sernik na...

SERNIK Z GALARETKĄ MANGO-MARAKUJA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK Z GALARETKĄ MANGO-MARAKUJA

I kolejny pyszny sernik zainspirowany...

Sernik z frużeliną malinową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik z frużeliną malinową

Szczerze napiszę, że ten sernik...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE