Sernik z malinową galaretką

  • wyświetlono: 1052 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Rozpływający się w ustach sernik i orzeźwiająca, mocno malinowa galaretka – to sprawia, że ciasto smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, nie tylko w sezonie malinowym. Osobiście mogła bym jeść to ciasto codziennie:)/

Jaga85

Składniki

Tortownica o średnicy 24 cm
Spód:
• 20 dag mąki,
• 8 dag cukru pudru,
• 10 dag margaryny,
• 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
• 2 żółtka,
Ser:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 25 dag dag cukru pudru,
• 7 jajek,
• 2 cukry waniliowe,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• rodzynki do środka,
• 1 szczypta proszku do pieczenia
Galaretka:
• Ok. 1 kg malin,
• 2 galaretki malinowe,
• Około 3 łyżki cukru,
• Woda (około 0,5-3/4 szklanki)
Dodatkowo:
• Bita śmietana do dekoracji,
• Czekolada do dekoracji,
• Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z malinową galaretką

  • 1. CIASTO KRUCHE:
    Do wyłożonej na stolnicę mąki dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zarabiamy je energicznie. Gotowe wykładamy na przygotowaną tortownicę i nakłuwamy widelcem.
  • Łączenie sera i białek2. SER:Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy cukier waniliowy oraz ser. Całość miksujemy, by masa była puszysta i jednolita (około 10 minut). Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem.
    W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
    Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche, co pewien czas wykładamy rodzynki i przykrywamy je kolejną warstwą sera.
    Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy.
    Na zimny wylewamy malinową galaretkę.
  • wyciskanie soku3. GALARETKA:Z malin wyciskamy sok. Ja wykonałam to używając sokowirówki. Jeśli jej nie posiadamy maliny podgrzewamy i następnie przecieramy przez sito by usunąć pestki.
    Z 1 kg malin otrzymałam 3 szklanki 100% soku.
  • rozpuszczenie galaretki4. Otrzymany sok przelewamy do garnka. Dodajemy do niego wodę. W sumie powinniśmy uzyskać 3,5 szklanki płynu. Sok podgrzewamy. Następnie wsypujemy do niego galaretkę oraz cukier do smaku. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru i galaretki. Tak przygotowaną galaretkę studzimy.
  • wylewanie galaretki na upieczony sernik5. Tężejącą wylewamy na ostygnięty sernik. Ponownie wstawiamy do lodówki by galaretka zastygła.
    Tort przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną oraz startą czekoladą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakigalaretkasernikMalinybiały ser

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z kolorową galaretką

Dodane przez: Konto nieaktywne

Sernik z kolorową galaretką

sernik na zimno z galaretką w środku..

sernik z galaretką

Dodane przez: Michalina

Sernik z galaretką

Orzeźwiający sernik z owocami i...

     Sernik z galaretką .

Dodane przez: SLONCE

Sernik z galaretką

Sernik na zimno. Przepis na pewno...

SERNIK JABŁECZNIKOWY Z GALARETKĄ

Dodane przez: kasiunia860

SERNIK JABŁECZNIKOWY Z GALARETKĄ

Prosty sernik na zimno na serkach...

sernik z musem malinowym

Dodane przez: Magda_Z

Sernik z musem malinowym

Pyszny aromatyczny słodki sernik...

Dyniowy sernik z dyniową galaretką

Dodane przez: anemon

Dyniowy sernik z dyniową galaretką

Sernik na wyjątkowe okazje. Niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE