SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE

  • wyświetlono: 3653 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Czas Świąt Wielkanocnych to zapach pieczonych ciast.Mazurki, baby drożdżowe i serniki.U mnie też dziś pachniało... oj pachniało.Serem, makiem, bakaliami ;-) Wilgotne,kruche,serowo-makowe.Pycha!

duszek
  • 180min

Składniki

Składniki na kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie masła/margaryny
4 żółtka
1 szklanka cukru ( można mniej jak wolicie mniej słodkie)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu śmietankowego np. President
9 żółtek
1,5 szklanki cukru
opakowanie śmietanki 30%
opakowanie budyniu śmietankowego / waniliowego
zapach pomarańczowy

Składniki na masę makową:

1 szklanka maku
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
3 żółtka
3 białka
zapach migdałowy
bakalie

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK Z MAKIEM NA KRUCHYM CIEŚCIE

  • masa makowa1. Zacznijmy od maku.

    Zalałam go wrzącą wodą.
    I odstawiłam na noc.
    Na drugi dzień zagotowałam mak w mleku.
    Odcisnęłam przez gazę i zmieliłam mak przez maszynkę o specjalnym do maku sitku.
    Dodałam miód,masło,żółtka, bułkę tartą,zapach i dowolne ulubione bakalie np.orzechy,płatki migdałowe.
    Powinno się je sparzyć wrzątkiem- szczególnie rodzynki.
    Ubiłam białka na sztywną pianę i dodałam do masy makowej.
    Wszystko delikatnie wymieszałam.
  • żóltka cukier2. Masa serowa.
    Żółtka z cukrem ubiłam na pulchną, prawie białą masę.
  • ser3. Stopniowo dodawałam ser.
  • budyń4. Wsypałam budyń i wkropiłam zapach pomarańczowy.
  • śmietanka5. Na koniec ubiłam na sztywno schłodzoną śmietankę.
  • 6. Masę serową wymieszałam delikatnie łyżką.
    Można wsypać rodzynki, skórkę pomarańczową.
    Ja z racji, że domownicy nie przepadają, dodałam tylko do masy makowej bakalie.
  • składniki kruche ciasto7. Teraz pora na kruche ciasto.Przygotowałam składniki.
  • 8. Cukier wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • żóltko ciasto9. Dodałam żółtka.
  • masło10. i pokrojone miękkie masło.
  • ciasto11. Składniki zagniotłam, owinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki.
  • kruche ciasto12. Mając już wszystkie przygotowane masy zaczynamy.
    Kruche ciasto wylepiłam na papier do pieczenia.
    Nakłułam je widelcem.
  • ser forma13. Wlałam na nie masę serową.
  • mak14. Mak nakładałam na masę serową.
    Można go wcisnąć głębiej, albo zalać serem.
    W trakcie pieczenia mak i tak zatopi się trochę w masie serowej.

  • sernik z makiem na kruchym spodzie15. Włożyłam sernik do nagrzanego piekarnika.
    Piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Trzeba pilnować,żeby góra za bardzo się nie przypaliła.
    Można przykryć go papierem do pieczenia albo folią aluminiową.
    Po upieczeniu,otworzyłam drzwiczki piekarnika i zostawiłam
    ciasto jeszcze przez 10 minut.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylasernikciastaWielkanocświętaboże narodzeniewypiekimak ser
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babka majonezowa z chałwą i rodzynkami

Dodane przez: JustKuchcik

Babka majonezowa z chałwą i rodzynkami

Puszysta babka na majonezie z dodatkiem...

Marchewkowy sernik na zimno

Dodane przez: Krystyna32

Marchewkowy sernik na zimno

Zapraszam na sernik z marchewką.

Sernik

Dodane przez: elapolo

Sernik z truskawkami na ciasteczkowym spodzie

Ciasto przygotowuje się bardzo...

Keks "ważony"

Dodane przez: joanna30

Keks "ważony"

Przepis mam od koleżanki. Dzięki...

Ciasto Kubanka

Dodane przez: Ewelina Marcin

Ciasto Kubanka

Świetne ciasto z mokrym kawowym...

Sernik z musem truskawkowym

Dodane przez: 2milutka

Sernik z musem truskawkowym

Uwielbiam serniki! Ale to już chyba...