REKLAMA

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

wyświetlono: 1283 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)

opublikowany: 14.02.2017
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru pudru
    10 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
    5 jaj
    2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
    1 szklanka cukru
    15 dag masła lub margaryny

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    niewielka ilość gorącej wody

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    40 dag pierników w czekoladzie

Ocena:

(średnia 4.5 z 149 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
  • 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
  • 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.
  • 5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej zmielić trzy razy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Sernik z rodzynkami na kruchym cieście.

Pyszny serniczek.

kategoria: Ciasta serniki Desery Ser opublikowany: 25.12.2013 | wyświetlono: 13529 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE