Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

  • wyświetlono: 746 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sernik to ulubione ciasto mojej rodziny. Często go piekę i wymyślam nowe wersje. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny. Idealnie kruche ciasto i aksamitna masa serowa. Całości smaku dopełniają nadziewane pierniczki i polewa. Zapraszam:)

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
5 jaj
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
1 szklanka cukru
15 dag masła lub margaryny

Polewa:
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki masła lub margaryny
niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
40 dag pierników w czekoladzie

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik na kruchym cieście z pierniczkami

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na posypanej mąką pszenną stolnicy, następnie przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem, następnie równomiernie w rzędach układamy pierniczki i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • 2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy budynie w proszku i ser i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.
  • 3. Masę serową wykładamy na schłodzone ciasto z piernikami. Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy.
  • 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na zimnym serniku.
  • 5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Ser miałam gotowy w wiadereczku, inny trzeba co najmniej zmielić trzy razy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastosernikDeserWielkanocpodwieczorekboże narodzeniedla gościPoczęstunekserowiecświąteczny stółsernik z pierniczkami
 

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK Z RODZYNKAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE

Dodane przez: patunia1987

SERNIK Z RODZYNKAMI NA KRUCHYM CIEŚCIE

Pyszny sernik z rodzynkami na kruchym...

SERNIK  Z MALINAMI

Dodane przez: patunia1987

Sernik z malinami na kruchym cieście

Pyszny sernik z malinamina kruchym...

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE

Na serniki zawsze mam ochotę i...

Sernik na pierniku

Dodane przez: benka

Sernik na pierniku

Wyśmienity sernik na pierniku z...

Orzechowy sernik na pierniku

Dodane przez: Mniam1

Orzechowy sernik na pierniku

Dwa rodzaje wypieków w jednym....

Kruche ciasto

Dodane przez: weronia1991

Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej)

Jesień to także czas na pyszne...