Sernik z makiem i galaretką z żurawiny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik, który można jeść cały rok - nie tylko na święta. Pyszny, szybki i efektowny - z makiem i żurawiną.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • spód ciasteczkowy:
    200 g herbatników
    3/4 kostki masła

    galaretka z żurawiny:
    słoiczek żurawiny
    2 łyżki suszonej żurawiny
    galaretka truskawkowa

    masa serowa:
    3 jajka
    1 kg sera w wiaderku president
    3/4 szkl cukru
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/4 szkl śmietany 30%
    puszka gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z makiem i galaretką z żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
    mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
    Wstawiamy do lodówki.

    Żurawinę podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, dodajemy suszoną żurawinę
    Na koniec galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia.
    Odstawiamy do wystygnięcia.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.
    Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
    1/2 masy odkładamy.
    Do drugiej połowy dodajemy masę makową i miksujemy.

    Na spód ciasteczkowy wykładamy masę z makiem, następnie masę serową.
    Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
    Ostudzony sernik przykrywamy tężejącą galaretką.
    Tortownica 26 cm - 12 kawałków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować