Dyniowy sernik z dyniową galaretką

  • wyświetlono: 1748 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Sernik na wyjątkowe okazje. Niezwykle smaczny, aksamitny i wilgotny, pięknie się prezentuje, nic nie traci na smaku nawet na trzeci dzień po upieczeniu. Duża porcja ciasta dla wielu gości.

anemon
  • 180min

Składniki

MASA SEROWA:
twaróg – 1,35 kg
mascarpone – 250 g
puree z gotowanej dyni – 400 g
jajka – 6 sztuk
cukier puder – 150 g
słodzone mleko skondensowane – 1/3 szklanki
budyń waniliowy – 1 op.
ekstrakt waniliowy – 3 łyżeczki

CIASTO:
mąka krupczatka - 350 g
mąka kukurydziana - 50 g
jajko - 1 sztuka
masło – 250 g
drobny cukier – 100 g
proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki


DYNIOWA GALARETKA:
puree z gotowanej dyni – 2 szklanki
galaretka pomarańczowa – 2 opakowania
pomarańcza – 1/2 sztuki
wrząca woda – 1,5 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowy sernik z dyniową galaretką

  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką1. CIASTO: składniki ciasta posiekać nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do lodówki.
  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką2. Schłodzonym ciastem wylepić dno formy o wymiarach 24x36 cm. Nakłuć je widelcem, nakryć arkuszem papieru do pieczenia, obciążyć kulkami porcelanowymi i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 170°C piekarnika. Następnie usunąć papier oraz kulki i piec kolejne 5 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką3. MASA SEROWA: ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Do sera dodać puree z dyni i krótko zmiksować. Dodać cukier puder, budyń i zmiksować do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, następnie dodać mleko skondensowane, ekstrakt z wanilii i ponownie krótko zmiksować. Na dno piekarnika wstawić naczynie wypełnione wrzącą wodą. Masę serową przelać na wcześniej podpieczone ciasto, wstawić do nagrzanego do 180°C i piec 15 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140°C i piec kolejne 80 minut. Sernik wystudzić w wyłączonym piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Całkowicie wystudzone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Dyniowy sernik z dyniową galaretką4. DYNIOWA GALARETKA: dwa opakowania galaretki pomarańczowej rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i wlać do miseczki z puree dyniowym, dodać sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy. Całość starannie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę dyniową wylać na schłodzony sernik i odstawić do zastygnięcia.

Porady

*poza sezonem robię z mrożonego puree z dyni, które wcześniej rozmrażam

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiDyniasernik na kruchym spodziesernik z galaretkądyniowy sernikgalaretka z dyni

Komentarze

Podobne przepisy

image-13jprae

Dodane przez: JulkaTomeczek

Sernik dyniowy

Sernik ma ciekawy smak, w sam...

Sernik dyniowy

Dodane przez: Iwona75

Sernik dyniowy

Dodatek musu z upieczonej dyni...

Sernik dyniowy z patelni

Dodane przez: ewaeu

Sernik dyniowy z patelni

Zrobiłam w kilka chwil słodki poczęstunek....

Torcik dyniowy z kiwi

Dodane przez: capri

Torcik dyniowy z kiwi

Kolorowe i orzeźwiające połączenie...

Dyniowe serniczki

Dodane przez: Mienta

Dyniowe serniczki

Pyszne dyniowe serniczki w mini...

Sernik dyniowy

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Sernik dyniowy

Pyszny i wilgotny sernik a do tego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE