Idealne ciasto na jesienne dni: placek marchewkowy z bakaliami, przełożony gotowanym sernikiem, a z wierzchu kawałki dyni w galaretce. Pierwszy raz wykorzystałam dynię do ciasta i nie zawiodłam się - wszystkim smakowało :)
Ciasto marchewkowe z serem i dyniową galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto marchewkowe: jajka ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Na przemian połączyć z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i olejem. Dodać drobno posiekane orzechy, namoczone rodzynki i startą marchewkę. Wymieszać. Ciasto przelać do foremki (25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50 minut w 180 st. Wystudzić.
2.Masa serowa: do garnka wbić jajka, przełożyć ser, cukier, proszek budyniowy i aromat. Wymieszać i zagotować na wolnym ogniu (masa ma być gęsta).
3.Dynię pokroić w kostkę i wraz z zalewą przelać na patelnię. Zagotować, dodać sok z cytryny. Następnie połączyć z galaretkami i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.
4.Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Jedną część posmarować masą serową i przykryć drugim plackiem. Na to wylać stężałą galaretkę z dynią. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godz, a najlepiej całą noc. Smacznego!
Komentarze