Sernik dyniowy z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku cały czas mieszając rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą, miodem oraz cynamonem.
Ściągamy z ognia, wbijamy dwa jajka, miksujemy i dodajemy przesianą mąkę.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wylewamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg, grzanie z dołu i pieczemy spód przez piętnaście minut.
Twaróg trzykrotnie mielimy, mieszamy z puree, masą kajmakową, przesianą mąką, cukrem, imbirem oraz szczyptą soli. Miksujemy na wolnych obrotach dodając po jednym jajku i żółtku. Kończymy mieszanie jak tylko jajka połączą się z resztą masy.
Wyciągamy spód (nie wyłączamy piekarnika), wlewamy masę serową i wkładamy na piętnaście minut. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzątkiem (im szersze, tym lepsze).
Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez półtorej godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Chłodny wstawiamy do lodówki na całą noc.
2.Następnego dnia w rondlu o grubym dnie rozpuszczamy cukier nieustannie mieszając, kiedy nabierze ładnego, karmelowego koloru dodajemy masło (UWAGA! Może się pienić, proszę uważać. ;)), mieszamy a następnie dodajemy powolutku kremówkę, nieustannie mieszając.
Karmel przelewamy na wyciągnięty z formy sernik, posypujemy solą oraz pistacjami.
Pozostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.
Komentarze