Sernik dyniowy z solonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Idealny na jesienne popołudnie, przy kawie, lodach i wspaniałej książce. ;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na spód ciasta:

    100 g gorzkiej czekolady
    75 g miękkiego masła
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    60 g mąki pszennej
    pół łyżeczki cynamonu

    Składniki na masę serową:


    1,5 szklanki puree z dyni
    900 g tłustego twarogu
    4 jajka
    4 żółtka
    200 ml waniliowej masy kajmakowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki imbiru
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli

    Solony karmel:

    125 ml śmietanki 30%
    100 g masła
    200 g drobnego cukru
    1 łyżeczka grubej soli

    Dodatkowo:

    arkusz papieru do pieczenia
    20 g masła
    50 g pistacji bez pestek
    naczynie żaroodporne z wrzątkiem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Brownie Desery

Sernik dyniowy z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku cały czas mieszając rozpuszczamy masło z posiekaną czekoladą, miodem oraz cynamonem.
    Ściągamy z ognia, wbijamy dwa jajka, miksujemy i dodajemy przesianą mąkę.
    Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i wylewamy ciasto.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, termoobieg, grzanie z dołu i pieczemy spód przez piętnaście minut.

    Twaróg trzykrotnie mielimy, mieszamy z puree, masą kajmakową, przesianą mąką, cukrem, imbirem oraz szczyptą soli. Miksujemy na wolnych obrotach dodając po jednym jajku i żółtku. Kończymy mieszanie jak tylko jajka połączą się z resztą masy.

    Wyciągamy spód (nie wyłączamy piekarnika), wlewamy masę serową i wkładamy na piętnaście minut. Na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wrzątkiem (im szersze, tym lepsze).

    Po kwadransie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez półtorej godziny. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
    Chłodny wstawiamy do lodówki na całą noc.
  • Sernik dyniowy 2. Następnego dnia w rondlu o grubym dnie rozpuszczamy cukier nieustannie mieszając, kiedy nabierze ładnego, karmelowego koloru dodajemy masło (UWAGA! Może się pienić, proszę uważać. ;)), mieszamy a następnie dodajemy powolutku kremówkę, nieustannie mieszając.

    Karmel przelewamy na wyciągnięty z formy sernik, posypujemy solą oraz pistacjami.
    Pozostawiamy na pół godziny w chłodnym miejscu.

    Podajemy z kawą i lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.81 (208 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik dyniowy

To może cię zainteresować