Sernik z solonym karmelem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik w połączeniu z solonym karmelem wręcz rozpływa się w ustach

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa serowa:
    1 kg tłustego sera
    8 jajek
    200 g masła
    1,5 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    kilka kropel olejku pomarańczowego
    1 budyń śmietankowy

    Solony karmel:
    szklanka cukru,
    200 ml kremówki 30 %,
    1/2 szklanki wody,
    2 łyżki masła
    1/2 łyżeczki soli morskiej,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z solonym karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmel : Na patelnie o grubym dnie wsypujemy cukier i rozkładamy go po całym dnie. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Do rozpuszczonego cukru, ostrożnie bo może pryskać wlewamy wodę. Mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania ponownie gładkiej masy. Następnie wlewamy śmietankę, dodajemy masło, sól i gotujemy około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
  • 2. Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa lub miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.Żółtka ucieramy z cukrami na puszystą jasną masę. Cały czas ucierając dodajemy stopniowo na przemian ser i miękkie masło.Wlewamy kilka kropel olejku pomarańczowego i dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Masę serową wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i pieczemy 60 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Zimny sernik polewamy solonym karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały Sola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.92 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sernik z masą karmelową i orzeszkami

To może cię zainteresować