Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik pieczony z owocami lata. Sernik na kruchym cieście i z kruszonką. Takie serniki można piec z innymi owocami. Sernik wyszedł bardzo dobry.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -100 g. cukru
    -3 jajka
    -550 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:
    -1,5 kg. sera śmietankowego
    -250 g. cukru
    -5 jajek
    -3 białe budynie
    -250 ml. śmietany 18 %

    JAGODY:
    -600 g. czerwonej porzeczki

    KRUSZONKA:
    -100 g. kokosu

    DO OPUDROWANIA:
    -cukier puder
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto z owocami

Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować masło z cukrem i jajkami. Przesiać tam mąkę z proszkiem i na niższych obrotach miksera zmiksować. 2/3 ciastem wylepić blaszkę 30x40 wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę zostawić na kruszonkę.
  • Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką 2. masa-Zmiksować jajka z cukrem potem serem. Następnie budynie wymieszać ze śmietaną i dodać do masy. Ponownie zmiksować ale nie za długo, żeby niepotrzebnie napowietrzać. Wylać na surowe ciasto i rozsmarować.
  • Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką 3. jagody-Porzeczki umyć, osuszyć i rozsypać na serze.
  • Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką 4. Taki sam sernik można upiec z innymi owocami, np. z czereśniami.
  • Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką 5. kruszonka- Do pozostawionego ciasta wgnieść wiórki kokosowe i porozkładać po owocach.
  • Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką 6. Piec ok.70 min.w 175 *C. Pod koniec pieczenia jak góra za mocno brązowieje to przykryć papierem do pieczenia. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić sernik na ok.0,5 godz. Potem odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • Sernik z czerwoną porzeczką i kruszonką 7. oprószenie-Po ostygnięciu sernika, oprószyć cukrem pudrem, przez sitko. Kroić jak dobrze stężeje, najlepiej na następny dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować