Sernik z czekoladą

0 (0 ocen)

Ten przepis to moje nowe odkrycie, gdzie proste składniki zamieniają się w coś bardzo kremowego, wyjątkowego;)Gorzka czekolada pogłębia smak sernika i przełamuje jego słodycz. Polecam spróbować!

Składniki:

  • tortownica o średnicy 24 lub 26cm
    ciasto:

    125 g mąki pszennej
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    1 żółtko
    szczypta soli

    masa serowa:

    1 kg sera zmielonego 3 razy lub gotowego z wiaderka
    225 g śmietany 18%
    250 g cukru
    7 jajek
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać cukier, sól, pokrojone w małą kostkę masło i połączyć palcami z mąką
    Dodać żółtko i połączyć szybko całość, formując kulę
    Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok min. 30 minut
  • 2.
    Nagrzać piekarnik do 180 stopni
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, i ułożyć w niej rozwałkowane ciasto, razem z wystającymi bokami
    Piec przez 20 minut na lekko złoty kolor
  • 3. Przygotować ser: do dużej miski włożyć zmielony ser, śmietanę, cukier i miksować do uzyskania jednolitej masy
    W drugiej misce ubijać jajka przez minutę, po czym dodać je do masy serowej i zmiksować do połączenia składników
  • 4.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej
    Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni
    Na podpieczony spód wlać masę serową, a na niej układać łyżeczką 'plamy' z czekolady i na końcu wykałaczką po tych plamach zrobić 'ósemki' lub inne dowolne 'mazgaje'
    Piec przez 35-40 minut, po czym zostawić sernik w ciepłym piekarniku i tam go ostudzić
    Po ostudzeniu, włożyć sernik do lodówki- najlepiej na noc

Porady

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować