Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na różne okazje jak i przyjęcia okolicznościowe pięknie prezentuje się na stole.
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Kruche ciasto
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1 całe jajko
80 g margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki śmietany
Masa serowa
1 kg sera (może być z wiaderka)
10 jajek
2 szklanki cukru
Cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Po kilka kropli olejku cytrynowego i waniliowego
Dodatkowo
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany kremówki
Kilka kostek czekolady do dekoracji
Sernik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj margarynę, żółtka i jajko, na koniec dodaj śmietanę zagnieść kruche ciasto. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozwałkuj wyłóż do blachy ponakuwaj widelcem i posmaruj białkiem.
2.Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodaj ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, olejki i wszystko dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj pianę z białek. Masę serową wylej na ciasto i piecz około 1 godziny w temperaturze 170 st.
3.Czekoladę rozpuść dodaj śmietanę.
Po wystygnięciu sernika wierzch polej czekoladą możesz jeszcze zetrzeć kilka kostek czekolady na górę sernika.
Komentarze