Sernik z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny i puszysty sernik na kruchym cieście z polewą czekoladową idealny na różne okazje jak i przyjęcia okolicznościowe pięknie prezentuje się na stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Kruche ciasto
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 całe jajko
    80 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki śmietany


    Masa serowa
    1 kg sera (może być z wiaderka)
    10 jajek
    2 szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Po kilka kropli olejku cytrynowego i waniliowego


    Dodatkowo
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    2 łyżki śmietany kremówki
    Kilka kostek czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Sernik z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodaj margarynę, żółtka i jajko, na koniec dodaj śmietanę zagnieść kruche ciasto. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia, ciasto rozwałkuj wyłóż do blachy ponakuwaj widelcem i posmaruj białkiem.
  • 2. Białka oddzielić od żółtek.
    Z białek ubić pianę.
    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
    Do masy jajecznej dodaj ser, budyń, mąkę ziemniaczaną, olejki i wszystko dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj pianę z białek. Masę serową wylej na ciasto i piecz około 1 godziny w temperaturze 170 st.
  • 3. Czekoladę rozpuść dodaj śmietanę.
    Po wystygnięciu sernika wierzch polej czekoladą możesz jeszcze zetrzeć kilka kostek czekolady na górę sernika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować