Sernik marmurkowy z czekoladą

4.5 (167 ocen)

  • 5 godz.

Przepyszny, kremowy, rozpływający się w ustach... To tylko niektóre określenia tego rewelacyjnie czekoladowego serniczka, bo oprócz doskonałych walorów smakowych charakteryzuje się on niecodziennym wyglądem i łatwością w wykonaniu.

  • 5 godz.

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 15 x 27 cm)
    Masa serowa:
    100g czekolady (preferowana gorzka, ale może być dowolna) (*)
    50g masła/margaryny
    100g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    1 szczypta soli
    500g mielonego twarogu (użyłam z wiaderka)
    700 ml śmietany 12-18%
    2 jajka (duże lub 3 małe)
    1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego
    1,5 łyżki kaszy manny
    Dodatkowo:
    herbatniki do wyłożenia spodu
    kakao do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik marmurkowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1brli0a 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostudzenia.
    (Czekoladę połamać i umieścić w metalowej miseczce. Miskę ustawić na garnku z delikatnie wrzącą wodą - nie może jej dotykać. Roztapiać na małym ogniu.)
  • image-01u2jui 2. Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości.
    Dodać (stopniowo) ser, śmietanę, jajka, kaszkę manną i proszek budyniowy.
    Całość dokładnie wymieszać i podzielić na 2 części.
    Jedną z nich połączyć z roztopioną czekoladą.
  • image-0gg3ds5 3. Na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia) ułożyć warstwę herbatników i kolejno przelewać (średnim strumieniem, na zmianę) masę jasną i ciemną.
  • image-01hhcdo 4. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec (**) (najlepiej z parą wodną) około 80-90 minut w 180 stopniach.
    (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą.
    Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.)
    Upieczone ciasto ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika i następnie wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
  • 5. Przed podaniem oprószyć kakao.

Porady

(*) Jeśli użyjecie czekolady mlecznej - kolor sernika niekoniecznie będzie intensywny, więc w tym przypadku warto dodać (do masy już z czekoladą) 1 łyżkę ciemnego kakao. (**) W przypadku, gdy wierzch za bardzo się rumieni - należy przykryć go kawałkiem folii aluminiowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować