SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

4 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Średni

Tradycyjny sernik z brzoskwiniami lekko przeze mnie uproszczony ale również bardzo smaczny, polecam.

  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka masła - 200 gr
    10 dag cukru pudru
    3 żółtka
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    7 jajek
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    20 dag cukru kryształu
    15 dag masła lub margaryny
    400 ml śmietany kremówki
    2 łyżki grysiku
    sok z 1/2 cytryny lub olejek pomarańczowy

    1 duża puszka brzoskwiń

    Forma: duża blaszka 25/37 cm
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiąć, wysiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na 30 minut aby ciasto się schłodziło.
  • 2. Jedną część ciasta rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Podpiec 10 min. w 170 stopniach.
  • 3. Ser:
    Masło ucierać z żółtkami oraz cukrem dodając po łyżce ser. Dodać budynie, zapach pomarańczowy lub skórkę z cytryny.
  • 4. Kremówkę ubić, dodać do masy delikatnie mieszając.
  • 5. Ubić białka na sztywną pianę dodać do masy serowej,
  • 6. Brzoskwinie wyłożyć na podpieczony spód, wyłożyć masę serową. Na wierz zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec ok. 60 min w temperaturze 170 stopni. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do powolnego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować