Tradycyjny sernik z brzoskwiniami lekko przeze mnie uproszczony ale również bardzo smaczny, polecam.
3 godz.
Średni
Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła - 200 gr
10 dag cukru pudru
3 żółtka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
7 jajek
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
20 dag cukru kryształu
15 dag masła lub margaryny
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki grysiku
sok z 1/2 cytryny lub olejek pomarańczowy
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Mąkę przesiąć, wysiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść szybko ciasto, podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na 30 minut aby ciasto się schłodziło.
2.Jedną część ciasta rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Podpiec 10 min. w 170 stopniach.
3.Ser:
Masło ucierać z żółtkami oraz cukrem dodając po łyżce ser. Dodać budynie, zapach pomarańczowy lub skórkę z cytryny.
4.Kremówkę ubić, dodać do masy delikatnie mieszając.
5.Ubić białka na sztywną pianę dodać do masy serowej,
6.Brzoskwinie wyłożyć na podpieczony spód, wyłożyć masę serową. Na wierz zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec ok. 60 min w temperaturze 170 stopni. Uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do powolnego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze