polecam sernik z brzoskwiniami-:)lekki pulchny i aromatyczny:)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki,
10 dag masła,
10 dag cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka,
20 ml kwaśnej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
1 kg twarogu,
6 jajek,
40 dag cukru,
1 kostka masła
50 g mąki ziemniaczanej,
200 ml kwaśnej śmietany,
5-7 sztuk brzoskiwin pokrojonych , bez pestek
1 opakowanie cukru z prawdziwa wanilią
100 g dżemu brzoswiniowego
troche kakao
oraz
cukier puder
Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z masła, cukru , jajek , śmietany i maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia zagnieśc jednolite ciasto.
Rozwałkować ciasto i wyłozyc dno natłuszczonej blaszki, Posmarować cienką warstwą dżemu brzoswiniowego , posypać delikatnie kakao w proszku.
Jajka z cukrem ubić, dodać masło i makę ziemniaczana . Następnie dodać zmielony dwukrotnie twaróg, śmietane, cukier waniliowy, i ubijać przez kilka minut.
Najpierw wyłozyc troche masy serowej i ułozyc kawąłki brzoskwin a nastepnie wylac reszte masy twarogowej.
Piec około 70-75 minut w temperaturze 160 - 170 C. Po przestudzeniu obficie posypac cukrem pudrem, smacznego
Komentarze