Sernik z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na sernik z brzoskwiniami dostałam od bratowej.Gdy pierwszy raz go upiekłam, rodzina nie mogła się od niego oderwać.Brzoskwinie dopełniają smaku i sprawiają,że ciasto jest wilgotne.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    kostka margaryny
    3 szkl mąki
    4 łyżki cukru
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa serowa:
    1,5 kg sera z wiaderka
    2 jajka
    2 budynie śmietankowe
    szkl cukru
    kostka margaryny
    ponadto:
    puszka brzoskwiń
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Z podanych składników na ciasto,ugniatamy jednolitą masę i dzielimy na dwie części.Jedną częścią oblepiamy spód wysmarowanej blachy o wymiarach 36 na 26 cm i pieczemy 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Druga część zawijamy w woreczek foliowy i wkładamy do lodówki.
    2.Margarynę ucieramy z 1/3 szkl cukru do białości,dodajemy 2 jajka i budynie,ucieramy,dodajemy ser.Całość łączymy.
    3.Na podpieczony spód nakładamy równomiernie masę serową.Brzoskwinie odsączamy,kroimy na mniejsze kawałki,układamy na ser.
    4.Białka ubijamy z resztą cukru i mąką ziemniaczaną na sztywny puch.Delikatnie przekładamy na blachę,na koniec ścieramy na tarce resztę schłodzonego ciasta.Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.Przestudzone ciasto polewamy lukrem.

Porady

Krótkie pieczenie spodu powoduje,że ciasto jest lepiej wypieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować