SERNIK Z BIAŁKIEM

4.48 (163 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik na kruchym spodzie z bezą, bardzo dobry.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    -150 g. masła
    -150 g. cukru
    -2 jajka
    -1 cukier waniliowy
    -300 g. mąki
    -2 łyżeczki proszku do piecz.

    masa serowa:
    -1 kg. sera śmietankowego
    -2 jajka
    -4 żółtka (białka odłożyć do bezy)
    -150 g. cukru
    -2 cukry waniliowe
    -2 białe budynie
    -3 szklanki mleka (1 zastąpiłam śmietanką 30%)
    -1/2 szklanki oleju

    beza:
    -4 białka
    -1 szklanka cukru
    -szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z białkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SERNIK Z BIAŁKIEM 1. ciasto- Jajka zmiksować z cukrem i masłem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i zmiksować. Rozsmarować na blaszkę 25x42 wyłożoną papierem do pieczenia.
  • SERNIK Z BIAŁKIEM 2. masa serowa- Jajka zmiksować z cukrem. Dodać ser i zmiksować. Budynie wymieszać z odrobiną mleka.Potem można dolać resztę mleka. i powoli dolewać do sera i miksować na niskich obrotach miksera. Na koniec dolać olej i wymieszać. Wylać na surowe ciasto.

    Piec na złoto ok.50 min. w 175*.
  • SERNIK Z BIAŁKIEM 3. beza- Białka ubić ze szczyptą soli, potem z cukrem. Rozsmarować na gorącym serniku.
  • SERNIK Z BIAŁKIEM 4. Dopiec jeszcze 10-15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować