Sernik z białą czekoladą i żurawinami

4.49 (183 ocen)

Przepyszny słodki serniczek z białą czekoladą, przełamany kwaśną i zdrową żurawiną. Na czarnym spodzie z markiz.

Składniki:


  • Spód:
    130 g ciastek typu Oreo
    30g masła
    Masa serowa:
    400 g twarogu
    250 g mascarpone
    100 g śmietany 30%
    100 g czekolady białej
    3 jajka
    130 g cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    2 garście świeżej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z białą czekoladą i żurawinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciastka i masło wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Wysypać do tortownicy (o średnicy 21cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać i ugnieść. Wstawić do lodówki.

    Do rozdrabniacza wsypać połamaną czekoladę, zmiksować. Wsypać czekoladę do śmietanki i podgrzewać w mikrofali, aż czekolada się rozpuści w śmietance. Przestudzić.

    Do miski wrzucić twaróg i mascarpone. Wlać śmietankę z czekoladą. Wbić 3 jajka.
    Zmiksować.

    Dodać cukier i mąkę pszenną i ponownie zmiksować. Dokładnie, ale niezbyt długo by nie napowietrzać masy.
    Wylać masę na schłodzony spód. Posypać żurawiną (wcześniej umytą i dokładnie osuszoną).

    Piec w kąpieli wodnej 10 minut w 180 stopniach, kolejne 50 minut w 130 stopniach. Wystudzić i schłodzić w lodówce przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować