Sernik z mango i białą czekoladą

  • wyświetlono: 2316 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Sernik jest fenomenalny w smaku! Jest niebiańsko kremowy, lekki jak chmurka i bajecznie słodki! Obiecuję zakochasz się w smaku tego ciasta! A pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam piec serników.

32
  • 15 porcje
  • 150min
  • Łatwy

Składniki

Spód:
75 g masła
200 g ciastek oreo
Masa serowa:
1 kg waniliowego twarogu
0,5 szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
40 g budyniu śmietankowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
100 g białej czekolady
300 g mango
0,5 szklanki śmietanki 30%
4 ciastka oreo

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z mango i białą czekoladą

  • 1. Spód:
    Ciastka Oreo umieszczamy w blenderze lub malakserze. Rozdrabniamy na gładki pył. Masło rozpuszczamy w garnku lub mikrofalówce, ciepłe wlewamy do ciastek, mieszamy aby ciastka połączyły się z masłem. Mokrą masą ciastkową wykładamy spód tortownicy o średnicy 24 cm. Tortownicę wcześniej smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód). Wstawiamy na kilka minut do lodówki.
    Masa serowa:
    Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180*C (bez termo obiegu). Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Do misy miksera wykładamy ser z wiaderka, dosypujemy cukier I cukier waniliowy, miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Kolejno wbijamy po jednym jajku i czekamy aż połączą się z masą. Wyłączamy mikser. Do rozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz zblendowane, obrane świeże mango. Gotową masę serową przelewamy na spód. Na wierzchu rozkładamy jeszcze kilka pokruszonych ciastek oreo. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikDeserboże narodzeniedo kawySernik z białą czekoladąsernik z mango

Komentarze

Podobne przepisy

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą czekoladą

Dodane przez: Di bloguje

Chrupiące ciasteczka jaglane z kakao i białą...

Ciasteczka smakują rewelacyjnie...

gotowe, pachnące ciasteczka

Dodane przez: Magdulka

Ciasteczka a'la Nigella Lawson z białą czekoladą...

Oczywiście przepis zaczerpnęłam...

Cistka francuskie z rabarbarem w mascarpone i białej czekoladzie

Dodane przez: Martyna1991

Ciastka francuskie z rabarbarem w mascarpone...

Rożki z ciasta francuskiego, wypełnione...

Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą

Dodane przez: Di bloguje

Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i...

Ciasteczka smakują i pachną......

Kruche babeczki z granatem

Dodane przez: kada

Kruche babeczki z białą czekoladą i granatem

Małe pyszności - kuszą smakiem,...

ciasteczka z żurawiną

Dodane przez: BiteDelite

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

Nuta białej czekolady i mnóstwo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE