Sernik wiedeński z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z częścią (8 dag) cukru, dodać do dwukrotnie zmielonego sera i utrzeć wszystko na gładką masę. Białka ubić z pozostałym cukrem.
Osobno ubić kremówkę. Mąkę starannie wymieszać z mlekiem w proszku. Do masy serowej dodać, mieszając, szczyptę soli, skórkę otartą z wyszorowanej cytryny, bitą śmietanę i mąkę z mlekiem.
W powstałą masę starannie wmieszać pianę z białek. Boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć pergaminem, a dno – herbatnikami. Na herbatnikach ułożyć połowę masy serowej.
Na niej rozłożyć – wypukłą stroną do góry – ciasno, jedna obok drugiej, osączone z zalewy połówki brzoskwiń. Przykryć je resztą masy serowej i szerokim nożem wygładzić powierzchnię.
Piec sernik 2 i 1/2 godziny w temperaturze 150°C. Wystudzony oprószyć cukrem pudrem. Przepis pochodzi z gazety Elementarz gotowania – nr specjalny 2/10.
Komentarze