Sernik wiedeński z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

Jest bardzo leciutki i delikatny, niestety szybko znika… :)

Składniki:

  • - 25 dag tłustego białego sera ( ja używam półtłustego);
    - 10 dag cukru;
    - 2 zółtka;
    - 3 białka;
    - szklanka (250ml) kremówki 36-proc (ja używam 30-proc);
    - 2 łyżki (2 dag) mąki;
    - 2 dag mleka w proszku;
    - skórka otarta z jednej cytryny;
    - paczka herbatników;
    - 1 puszka (85 dag) brzoskwiń;
    - szczypta soli;
    - cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik wiedeński z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z częścią (8 dag) cukru, dodać do dwukrotnie zmielonego sera i utrzeć wszystko na gładką masę. Białka ubić z pozostałym cukrem.

    Osobno ubić kremówkę. Mąkę starannie wymieszać z mlekiem w proszku. Do masy serowej dodać, mieszając, szczyptę soli, skórkę otartą z wyszorowanej cytryny, bitą śmietanę i mąkę z mlekiem.
    W powstałą masę starannie wmieszać pianę z białek. Boki tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć pergaminem, a dno – herbatnikami. Na herbatnikach ułożyć połowę masy serowej.

    Na niej rozłożyć – wypukłą stroną do góry – ciasno, jedna obok drugiej, osączone z zalewy połówki brzoskwiń. Przykryć je resztą masy serowej i szerokim nożem wygładzić powierzchnię.

    Piec sernik 2 i 1/2 godziny w temperaturze 150°C. Wystudzony oprószyć cukrem pudrem. Przepis pochodzi z gazety Elementarz gotowania – nr specjalny 2/10.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować