Sernik wiedeński

  • wyświetlono: 8506 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 1

Smaczny puszysty sernik, doskonały do kawy czy herbaty.

adzia

Składniki

Tortownica o średnicy 24 cm

1 kg białego zmielonego sera
130 g masła
1 szklanka cukru
7 jajek
1 budyń waniliowy
1 opakowanie cukru wanilinowego

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik wiedeński

  • 1. Jajka myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ubijamy żółtka z cukrem na białą puszystą masę. Ciągle miksując stopniowo dodajemy zmielony ser, roztopione masło, budyń i cukier wanilinowy. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie drewnianą łyżką mieszamy z masą serową.
    Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, sernik przekładamy do przygotowanej tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Chłodny sernik możemy posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciCiastosernikciastaPuszysty sernikSernik wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik wiedeński noworoczny

Dodane przez: ewaeu

Sernik wiedeński noworoczny

Sernik wiedeński jest tak dobry...

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Dodane przez: 2milutka

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry

Tradycyjny polski wypiek który...

Sernik Wiedeński

Dodane przez: danusia19671

Sernik Wiedeński

Moi goście zawsze uwielbiają taki...

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką...

sernik wiedeński

Dodane przez: gnomcio

Sernik wiedeński - puszysty i wilgotny

Cudownie wilgotny i puszysty sernik,...

SERNIK WIEDEŃSKI

Dodane przez: zuzka8513

SERNIK WIEDEŃSKI

Najlepszy i najbardziej ulubiony...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE