Sernik waniliowy z jogurtową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić w garnuszku z cukrem. Przestudzić. Ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, dodać masło, utrzeć tylko do połączenia składników. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do połowy wodą. Sernik piec ok 50 minut do ścięcia się środka. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, wylać na gorący sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez noc.
Porady
Zamiast cukru waniliowego można dodać ziarenka z połowy laski wanilii i zwykły cukier.
Komentarze