Sernik waniliowy z jogurtową polewą

4.49 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszny, kremowy sernik będzie doskonałym deserem do świątecznej kawy.

Składniki:

  • Sernik:
    1 kg sera na serniki z wiadereczka
    200 g masła
    szkl. domowego cukru waniliowego
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej

    Polewa:
    400 g jogurtu naturalnego
    ok 2-3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.49 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik waniliowy z jogurtową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić w garnuszku z cukrem. Przestudzić. Ser zmiksować z mąką ziemniaczaną, dodać masło, utrzeć tylko do połączenia składników. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160st. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne napełnione do połowy wodą. Sernik piec ok 50 minut do ścięcia się środka. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem, wylać na gorący sernik i wstawić do piekarnika na 10 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić a następnie schłodzić w lodówce przez noc.

Porady

Zamiast cukru waniliowego można dodać ziarenka z połowy laski wanilii i zwykły cukier.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt Kasza Sery Ser biały Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować