Sernik w cieście orzechowo migdałowym z kremem latte macchiato

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wyborny kremowy sernik otulony dwoma warstwami pysznego kremu o smaku kawy z dwoma warstwami biszkopta orzechowo migdałowego. Może posłużyć jako tort, jest bardzo podzielny już jedna porcja zaspokoi każdego łasucha. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie ser, orzechy, migdały, kawa. Idealny na różne okazje.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 38x24 cm
    Ciasto orzechowo-migdałowe:
    10 jajek dużych
    1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
    3/4 szklanki zmielonych migdałów
    szklanka cukru kryształu
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Wkładka serowa:
    800 g sera półtłustego z kostki
    budyń waniliowy
    1,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    6 jajek małych

    Krem:
    150 g masła
    100 g margaryny
    4 łyżki cukru kryształu
    jajko duże
    3/4 szklanki likieru latte macchiato
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik w cieście orzechowo migdałowym z kremem latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały z orzechami, dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do blachy wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Ser mielimy dwa razy, jajka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy zmielony ser oraz proszek budyniowy, całość mieszamy, sernik wstawiamy do piekarnika na 50 minut w 160 stopniach, studzimy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Wtedy będzie zwarty i się nie połamie przy przekładaniu. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co piekliśmy biszkopta, tylko blachę wymyć i wyłożyć nowym papierem.
  • 3. Miękkie masło wraz z margaryną ucieramy na puch, jajko wraz z cukrem ubijamy nad parą. Wystudzone dodajemy do utartego masła. Na końcu miksujemy z likierem.
  • sernik 4. Biszkopty nasączamy likierem smarujemy kremem, kładziemy wkładkę serową i ponownie krem, przykrywamy drugim biszkoptem. Całość smarujemy pozostałą masą. Sernik dekorujemy wedle uznania, ja udekorowałam kajmakiem, posypką czekoladową i zmielonymi orzechami z migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować