Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa blaty.
2.Masa mleczna: masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier puder. Następnie na przemian dodawać mleko w proszku i serki waniliowe.
3.Wykonanie: pierwszy blat naponczować i posmarować 1/3 masy mlecznej. Poukładać dobrze naponczowane biszkopty (jeden obok drugiego) i wyłożyć kolejną część masy, przykryć drugą częścią biszkopta. Biszkopt naponczować i wyłożyć ostatnią część masy. Poukładać lekko naponczowane biszkopty i oprószyć kakao.
Komentarze