Ciasto latte macchiato

  • wyświetlono: 1105 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Pyszne, delikatne, kremowe i nie za słodkie. Aromatyczne dzięki dodatkowi kawy, idealne na deser.

Ola1984
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
5 dużych jajek
3/4 szklanki* cukru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
Krem:
450 g serków homogenizowanych waniliowych
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
Do nasączenia:
250 ml mocnego naparu kawy
2 łyżki wódki lub rumu
Dodatkowo:
280 g okrągłych biszkoptów
3 łyżki gorzkiego kakao

*szklanka 250 ml

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto latte macchiato

  • 1. Biszkopt: Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubijać do białości na wolnych obrotach stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie sztywna dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodać 1/3 mąki z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałą porcje mąki, wymieszać. Blaszkę (36x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto, wygładzić wierzch. Biszkopt wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt całkowicie wystudzić i przekroić na dwie części.
  • 2. Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej śmietany dodać serki homogenizowane. Krótko zmiksować na wolnych obrotach. Łyżkę kremu wymieszać z żelatyną. Żelatynę dodać do kremu i zmiksować do połączenia się składników. Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  • 3. Zaparzoną mocną kawę wystudzić i dodać wódkę.
    Pierwszy blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć 1/2 masy, na masę ułożyć biszkopty. Biszkopty (za pomocą pędzelka) nasączyć naparem kawy i posypać gorzkim kakao. Położyć biszkopt, nasączyć go kawą, dodać pozostałą część masy i biszkopty nasączone kawą.Posypać gorzkim kakao. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiataCiastobiszkoptkremurodzinybiszkoptyserek homogenizowanyciastaWielkanocwódkakremówkaśmietanaserekkawakakaoboże narodzenieśmietana 30przyjęciabiszkopt kakaowyimprezyserek homo

Komentarze

Podobne przepisy

macchiatto

Dodane przez: karola89

Ciasto Latte Macchiato

Przepyszne ciacho z kremem wprost...

Latte Macchiato

Dodane przez: Ela Ślązak

Latte Macchiato

Pyszne ciasto bez pieczenia, pachnące...

latte machiato

Dodane przez: mariosylwia

Latte macchiato

:-) Gorąco polecam (-:

SERNIK Latte Macchiato

Dodane przez: kiciax1

SERNIK Latte Macchiato

Sernik na zimno inspirowany kawą...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Latte Macchiato

Pyszne delikatne warstwowe, mocno...

Babka "Latte Macchiato"

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka "Latte Macchiato"

Babka "Latte Macchiato" łączy w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE