Ciasto latte macchiato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao.Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 40x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C. Ciasto ostudzić i przekroić na pół. Kawę zalać wrzątkiem, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
2.Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, w osobnym garnku zmiksować mascarpone na gładką masę. Do masy śmietanowej stopniowo dodawać mascarpone i cukier puder , wlać ostudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Jeden blat ciasta nasączyć kawą , wyłożyć połowę masy śmietanowej( zostawić kilka łyżek na wierzch ciasta), nasączone w kawie biszkopty, rozsmarować pozostałą masę śmietanową i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą śmietany i wyłożyć biszkopty nasączone w kawie. Ciasto wstawić do lodówki aby stężało. Przed podaniem oprószyć obficie kakao.
Komentarze