Sernik szwarcwaldzki z wiśniami

  • wyświetlono: 225 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni.

ja
  • 10 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Spód:
-250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (typu Oreo)
-60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Masa serowa:
-300 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
-300 g śmietany kremówki 30 %, schłodzonej
-75 g cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-25 g żelatyny w proszku
-1/3 szklanki wody, wrzącej
Dodatkowo:
-3 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 750 ml wrzącej wody
-500 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik szwarcwaldzki z wiśniami

  • 1. Spód:

    Ciastka i masło zmiksować w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

    Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    Masa serowa:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki). Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej).

    W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

    Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

    Galaretka:

    Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po stężeniu wylać na wierzch resztę galaretki. (dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki).

    Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

    Smacznego .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniagalaretkatwarógsernikkremówkasłodkie_życiebez pieczeniaciasto z wiśniamiz owocamiciasta na zimnosernik szwarcwaldzki

Komentarze

Podobne przepisy

sernik z wiśniami

Dodane przez: Magdalena G

Sernik z wiśniami

Pyszny, bardzo tradycyjny, posmakuje...

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Sernik z białą czekoladą i wiśniami

Mega apetyczny sernik, na kruchym...

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Sernik wiedeński z żurawiną i wiśnią

Sernik bez spodu ze słodką niespodzianką...

sernik

Dodane przez: lexi27

Sernik z wiśniami

Przepis pochodzi ze starego zeszytu...

Sernik jaglany na zimno z wiśniami

Dodane przez: akrobatka22

Sernik jaglany na zimno z wiśniami

Ciekawy przepis na ciasto bez pieczenia

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE