Sernik szwarcwaldzki z wiśniami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni. Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    -250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (typu Oreo)
    -60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
    Masa serowa:
    -300 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
    -300 g śmietany kremówki 30 %, schłodzonej
    -75 g cukru pudru
    -1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    -25 g żelatyny w proszku
    -1/3 szklanki wody, wrzącej
    Dodatkowo:
    -3 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 750 ml wrzącej wody
    -500 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto z wiśniami

Sernik szwarcwaldzki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Ciastka i masło zmiksować w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

    Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    Masa serowa:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki). Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej).

    W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.

    Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

    Galaretka:

    Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po stężeniu wylać na wierzch resztę galaretki. (dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki).

    Pozostawić na kilka godzin w lodówce.

    Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Twaróg Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować