Sernik z wiśniami na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

1113 To ciasto to wspomnienie letnich dni. Jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowania. To gruba warstwa delikatnej, sernikowej pianki, wylanej na warstwie herbatników, a na górze – galaretka z owocami. Jest pyszne! A co najważniejsze nie trzeba go piec. Do jego przygotowania można wykorzystać dowolne owoce. Ja użyłam wiśni z nalewki, mogą być też świeże wiśnie (bez pestek) czy wiście z kompotu.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g serka z wiaderka
    250g wiśni wydrylowanych
    2 galaretki truskawkowe (lub inne)
    Cukier puder do smaku
    Herbatniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z wiśniami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jedną galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i zostawić do wystygnięcia.
    Drugą galaretkę rozpuścić zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudzić.
    Tortownicę, o średnicy około 25cm, wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie herbatnikami.
    Ser połączyć z cukrem pudrem i zmiksować z pierwszą galaretką na gładką masę. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Rozsypać po niej połowę wiśni – tak aby część zatonęła w masie. Sernik włożyć do lodówki, aby stężał. Na stężały sernik wyłożyć pozostałe wiśnie i całość zalać drugą galaretką – zimną, tężejącą. Ciasto wstawić do lodówki, aby zupełnie stężało.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować