Sernik pyszny,nie za suchy,kremowy.Pięknie się prezentuje. Łatwy w wykonaniu.Będzie u nas częściej gościć na stole.
4 godz.
Składniki:
SPÓD:
200 g ciastek pełnoziarnistych
70 g roztopionego masła
MASA SEROWA:
1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 jajka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g drobnego cukru
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
300 g wiśni ( mogą być mrożone i ja takich użyłam)
100 g gorzkiej czekolady startej na tarce
Sernik szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o śr.21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć na bardzo drobno i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć i mocno docisnąć na dno formy. Schłodzić ok 30 min w lodówce. Twaróg, jajka, żółtka, mąkę, cukier i śmietanę zmiksować na gładką masę. Na spód ciasteczkowy wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć na nią część wiśni, oprószyć czekoladą. Następnie ponownie wylać część masy serowej, wyłożyć wiśnie i oprószyć czekoladą i tak do wyczerpania składników.Piec w temp. 150 st. C ok. 90 min, Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować startą czekoladą.
Smacznego ;)
Komentarze