SERNIK SZWARCWALDZKI

4.5 (200 ocen)

  • 4 godz.

Sernik pyszny,nie za suchy,kremowy.Pięknie się prezentuje. Łatwy w wykonaniu.Będzie u nas częściej gościć na stole.

  • 4 godz.

Składniki:

  • SPÓD:
    200 g ciastek pełnoziarnistych
    70 g roztopionego masła
    MASA SEROWA:
    1 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    2 jajka
    4 żółtka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g drobnego cukru
    pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
    300 g wiśni ( mogą być mrożone i ja takich użyłam)
    100 g gorzkiej czekolady startej na tarce
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o śr.21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć na bardzo drobno i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć i mocno docisnąć na dno formy. Schłodzić ok 30 min w lodówce. Twaróg, jajka, żółtka, mąkę, cukier i śmietanę zmiksować na gładką masę. Na spód ciasteczkowy wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć na nią część wiśni, oprószyć czekoladą. Następnie ponownie wylać część masy serowej, wyłożyć wiśnie i oprószyć czekoladą i tak do wyczerpania składników.Piec w temp. 150 st. C ok. 90 min, Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem udekorować startą czekoladą.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować