Sernik straciatella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmiksuj razem serek mascarpone i twaróg, stopniowo dodawaj cukier i krótko miksuj. Dodaj pojedynczo jajka – miksuj tylko do momentu połączenia się. Na koniec wsyp budyń i delikatnie wymieszaj. Dodaj rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj łyżka.
2.Przelej ciasto do przygotowanej blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia, albo wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną - tortownica 22cm). Piecz około 1,5 godziny w 120 stopniach (można też go piec przez godzinę w 160 stopniach – wtedy będzie rumiany). Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim sernik, aż do ostudzenia.
3.Wstaw do lodówki – najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu przygotuj polewę czekoladową – rozpuść czekoladę razem z masłem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce i nałóż na sernik.
Komentarze