SERNIK STRACIATELLA BEZ PIECZENIA

4.49 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Tym razem zapraszam na genialny Sernik Straciatella.

Biszkopty pokryte lekkim, delikatnym kremem serowym z kawałami czekolady wręcz rozpływają się w ustach.

Ciasto smakuje obłędnie!

Nie jest przesadnie słodkie, więc z wielką przyjemnością można sięgać po dokładkę.

Jest idealnym pomysłem na słodki deser do popołudniowej kawki.

Sernik Straciatella robi się błyskawicznie i jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ser biały 3 x mielony – 750 g
    * śmietana kremówka 36% – 200 ml
    * cukier puder – ok. 180-200 g
    * czekolada mleczna – 100 g
    * biszkopty okragłe – ok. 30 szt
    * żelatyna – 2 łyżki
    * kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Sernik straciatella bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Dno tortownicy wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde - możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty.

    Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.

    Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy - wszystko razem dokładnie miksujemy.

    Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

    Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy kakao.

    Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kakao Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować