Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jeśli śledzicie mojego bloga - wiecie, że kocham piec serniki :) ! Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sernik, który pojawi się na moim wielkanocnym stole. Będzie to sernik pomarańczowy z ulubioną polewą śmietankową i glazurą pomarańczową.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki (forma o średnicy 25 cm):
    1 kg twarogu zmielonego dwu - trzykrotnie. Ja użyłam gotowego twarogu w wiaderku
    250 ml śmietany 18 %
    4 jajka
    2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
    4 łyżki likieru pomarańczowego, ja użyłam - czekoladowo-pomarańczowego

    Składniki na spód:
    150 g ciastek digestive
    50 g roztopionego masła
    1 łyżka kakao

    Składniki na polewę śmietankową:
    250 ml śmietany 18 %
    2,5 łyżki cukru pudru
    1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Składniki na glazurę pomarańczową:
    około 150 g konfitury pomarańczowej
    3 łyżki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę owiń 2 - 3 razy folią aluminiową. Masę ciasteczkową wysyp na papier do pieczenia. Dociśnij i wyrównaj. Przygotuj spód : Za pomocą blendera ciastka pokrusz na piasek. Wymieszaj łyżką kakao i z roztopionym masłem. Formę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia - ale uwaga - sam spód !
  • 2. Czas na masę serową: Jajka roztrzep przy pomocy miksera. Łyżka po łyżce dodawaj twaróg, cały czas miksując. Następnie dodaj śmietanę, mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, skórkę i likier pomarańczowy. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie - przelej ją na ciasteczkowy spód, wyrównaj.
    Piekarnik nagrzej do 170 C. Włóż 2 blachy - na 3 od góry - włóż sernik, piętro niżej - naczynie z wodą. Po włożeniu sernika do piekarnika - obniż temperaturę do 150 C. Piecz około 90 minut - do momentu aż sernik będzie ścięty i sprężysty przy dotknięciu patyczkiem.
  • 3. Gdy sernik będzie gotowy - zrób polewę. wszystkie składniki na polewę wymieszaj ze sobą. Sernik wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż na niego polewę. Wyrównaj. Piecz jeszcze około 10 - 15 minut. Sernik najlepiej wystudzić w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.
  • 4. Czas na glazurę pomarańczową: Dżem pomarańczowy wraz z wodą umieść w rondelku i zagotuj. Jeszcze gorące - rozsmaruj na powierzchni sernika.

    Sernik należy włożyć na noc do lodówki i na drugi dzień - można go śmiało jeść. Sernik należy przechowywać w lodówce.

Porady

Sernik został upieczony w kąpieli wodnej - jest więc delikatny, kremowy i rozpływa się w ustach. Jednym słowem - jest IDEALNY ! Warto przygotować go dzień wcześniej - gdyż noc musi spędzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować