SER :
1,5 kg sera tłustego
10 jaj
250 g masła ewentualnie margaryny
2 szkl. cukru
cukier waniliowy duży
3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
aromat pomarańczowy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczy
CIASTO :
1,5 szkl. mąki
120 g margaryny
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
LUKIER:
kilka łyżek cukru pudru
sok wyciśnięty z pomarańczy ( ilość soku w zależności od tego jakiej gęstości chcemy otrzymać lukier )
kandyzowane owoce do dekoracji
2.Do zmielonego sera wbić żółtka , dodać roztopione i wystudzone masło , cukier , cukier waniliowy , mąkę ziemniaczaną , aromat pomarańczowy , wszystko dokładnie zmiksować . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową , dodać skórkę z pomarańczy . Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone ciasto , wyłożyć masę serową , wyrównać . Piec około 65 - 70 minut w 175 *C
Komentarze