Sernik pomarańczowy

5 (147 ocen)

Tradycyjny sernik wzbogacony smakiem pomarańczy

Składniki:

  • SER :
    1,5 kg sera tłustego
    10 jaj
    250 g masła ewentualnie margaryny
    2 szkl. cukru
    cukier waniliowy duży
    3 łyżki czubate mąki ziemniaczanej
    aromat pomarańczowy
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczy

    CIASTO :
    1,5 szkl. mąki
    120 g margaryny
    3 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1,5 łyżki cukru pudru

    LUKIER:
    kilka łyżek cukru pudru
    sok wyciśnięty z pomarańczy ( ilość soku w zależności od tego jakiej gęstości chcemy otrzymać lukier )
    kandyzowane owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto , zamrozić
  • 2. Do zmielonego sera wbić żółtka , dodać roztopione i wystudzone masło , cukier , cukier waniliowy , mąkę ziemniaczaną , aromat pomarańczowy , wszystko dokładnie zmiksować . Z białek ubić pianę , delikatnie połączyć z masą serową , dodać skórkę z pomarańczy . Formę o wymiarach 25/35 cm wyłożyć papierem do pieczenia , na tarce jarzynowej zetrzeć zamrożone ciasto , wyłożyć masę serową , wyrównać . Piec około 65 - 70 minut w 175 *C
  • 3. Składniki lukru dobrze utrzeć , polać wystudzony sernik , udekorować kandyzowanymi owocami

Porady

Do sera możemy dodać mniej lub więcej cukru w zależności od naszego upodobania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować