Sernik bardzo pomarańczowy, z kandyzowaną pomarańczą i pomarańczowym lukrem.
Składniki:
kruchy spód:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 łyżka kakao
1 żółtko
1-2 łyżki zimnej wody
masa twarogowa:
500 g twarogu sernikowego
150 g kaszy manny błyskawicznej
350 ml soku marchwiowo - pomarańczowego
4 jajka
140 g cukru
skórka starta z jednej pomarańczy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy, dodajemy masło i siekamy do uzyskania "kaszy", dodajemy żółtko i zimną wodę, zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 20 minut.
2.Przygotowujemy masę twarogową: sok marchwiowo - pomarańczowy dobrze podgrzewamy i wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ubijamy z połową cukru, dodajemy ser i kaszę mannę, ubijamy. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Pianę dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy również skórkę startą z jednej pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną i ponownie mieszamy. Masę twarogową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dopiekamy 15 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
3.Przygotowujemy kandyzowaną pomarańczę: pomarańczę dokładnie szorujemy i kroimy w plastry. Zagotowujemy wodę z cukrem. Do otrzymanego syropu wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Studzimy w syropie.
4.Z podanych składników przygotowujemy lukier. Upieczone i wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy lukrem i odsączonymi z syropu kandyzowanymi plastrami pomarańczy.
Porady
Przed starciem skórki z pomarańczy należy ją dokładnie wyszorować. Kandyzowane pomarańcze można przygotować wcześniej i przechować w lodówce.
Komentarze