Sernik pomarańczowy

0 (0 ocen)

Sernik bardzo pomarańczowy, z kandyzowaną pomarańczą i pomarańczowym lukrem.

Składniki:

  • kruchy spód:
    150 g mąki
    100 g masła
    50 g cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 żółtko
    1-2 łyżki zimnej wody

    masa twarogowa:
    500 g twarogu sernikowego
    150 g kaszy manny błyskawicznej
    350 ml soku marchwiowo - pomarańczowego
    4 jajka
    140 g cukru
    skórka starta z jednej pomarańczy
    100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

    kandyzowane plastry pomarańczy::
    1 pomarańcza
    1 niepełna szklanka cukru
    1 szklanka wody

    lukier pomarańczowy:
    1 szklanka cukru pudru
    skórka starta z jednej pomarańczy
    2-3 łyżki soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy, dodajemy masło i siekamy do uzyskania "kaszy", dodajemy żółtko i zimną wodę, zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim dno tortownicy o średnicy 24 cm, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy w temperaturze 160 stopni 20 minut.
  • 2. Przygotowujemy masę twarogową: sok marchwiowo - pomarańczowy dobrze podgrzewamy i wsypujemy kaszę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ubijamy z połową cukru, dodajemy ser i kaszę mannę, ubijamy. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Pianę dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy również skórkę startą z jednej pomarańczy oraz skórkę kandyzowaną i ponownie mieszamy. Masę twarogową wykładamy na podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i dopiekamy 15 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
  • 3. Przygotowujemy kandyzowaną pomarańczę: pomarańczę dokładnie szorujemy i kroimy w plastry. Zagotowujemy wodę z cukrem. Do otrzymanego syropu wkładamy plastry pomarańczy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny. Studzimy w syropie.
  • 4. Z podanych składników przygotowujemy lukier. Upieczone i wystudzone ciasto wyjmujemy z formy, dekorujemy lukrem i odsączonymi z syropu kandyzowanymi plastrami pomarańczy.

Porady

Przed starciem skórki z pomarańczy należy ją dokładnie wyszorować. Kandyzowane pomarańcze można przygotować wcześniej i przechować w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować