Sernik pomarańczowy creme brulee

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny kremowy sernik z nutą pomarańczy i karmelizowanym cukrem na wierzchu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • MASA SEROWA
    400 g homogenizowanego serka naturalnego
    400 g twarogu sernikowego
    4 jajka
    5-7 łyżek cukru trzcinowego brązowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 laska wanilii
    50 g masła
    100 ml śmietanki 30%
    1 pomarańcza

    MASA CRÈME BRÛLÉE
    300 ml śmietanki 30%
    4 żółtka jaj
    4-6 łyżek cukru trzcinowego brązowego
    0,5 pomarańczy

    DODATKOWO
    cukier trzcinowy do skarmelizowania na górze
    Czekolada lub inne dekoracje
    Owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik pomarańczowy creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serek homogenizowany i twaróg dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Do masy przesiewamy mąkę, wlewamy śmietankę i roztopione masło. Mieszamy, do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem trzcinowym. Sernik pieczemy w 180°C góra- dół 20 minut.
  • 2. CREME BRULEE
    Śmietankę delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy i stopniowo dodajemy żółtka.
  • 3. Po 20 minutach w piekarniku ostrożnie wyciągamy sernik. Temperaturę zmiejszamy do 120°C. Masę crème brûlée nakładamy łyżką na wierzch sernika- powoli i delikatnie. Sernik ponownie wstawiamy do piekarnika na 2 godz. Pod sernikiem umieszczamy blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniamy jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawiamy jeszcze sernik w piekarniku na kilka minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc.
  • 4. Po schłodzeniu tuż przed podaniem wierzch sernika posypujemy cukrem trzcinowym i karmelizujemy go palnikiem. Dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować