Sernik pomarańczowy creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek homogenizowany i twaróg dokładnie mieszamy. Dodajemy ziarenka z laski wanilii, cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Do masy przesiewamy mąkę, wlewamy śmietankę i roztopione masło. Mieszamy, do połączenia składników. Masę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem trzcinowym. Sernik pieczemy w 180°C góra- dół 20 minut.
2.CREME BRULEE
Śmietankę delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy i stopniowo dodajemy żółtka.
3.Po 20 minutach w piekarniku ostrożnie wyciągamy sernik. Temperaturę zmiejszamy do 120°C. Masę crème brûlée nakładamy łyżką na wierzch sernika- powoli i delikatnie. Sernik ponownie wstawiamy do piekarnika na 2 godz. Pod sernikiem umieszczamy blachę z wodą i w razie konieczności uzupełniamy jej ilość. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzamy, czy masa nie jest płynna, jeśli tak, pozostawiamy jeszcze sernik w piekarniku na kilka minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiach piekarnika. Gdy sernik wystygnie, wstawiamy go lodówki, najlepiej na całą noc.
4.Po schłodzeniu tuż przed podaniem wierzch sernika posypujemy cukrem trzcinowym i karmelizujemy go palnikiem. Dekorujemy dowolnie.
Komentarze