1.Żółtka roztrzepujemy (jednak nie za długo aby nie zrobił sie krem) z 1/4 szkl curku tak, aby uzyskac jednolita masę.
Śmietanę podgrzewamy w garnku z wanilią oraz pozostałym cukrem, mieszamy uważając aby śmietana się nie zagotowała.
Masę z żółtkami hartujemy odrobiną ciepłej śmietany, a następnie wlewamy do garnka i mieszamy ze śmietaną.
Tak przygotowaną masę przelewamy do kokilek do 2/3 wysokości.
Kokilki wstawiamy do formy wypełnionej do 2/3 wysokości ciepłą wodą. Pieczemy w takiej kąpieli w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 50 minut.
Krem studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem wierzch posypujemy brązowym cukrem, który za pomocą palnika karmelizujemy
Równomiernie rozprowadzony cukier można również skarmelizować w piekarniku nastawionym na funkcję grillowania.
Komentarze