Creme brulee

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Creme brulee

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 6 kokilek)
    6 żółtek
    500 ml smietany 36%
    100 g cukru
    1 laska wanilii
    1/4 szkl brązowego cukru do karmelizacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka roztrzepujemy (jednak nie za długo aby nie zrobił sie krem) z 1/4 szkl curku tak, aby uzyskac jednolita masę.
    Śmietanę podgrzewamy w garnku z wanilią oraz pozostałym cukrem, mieszamy uważając aby śmietana się nie zagotowała.
    Masę z żółtkami hartujemy odrobiną ciepłej śmietany, a następnie wlewamy do garnka i mieszamy ze śmietaną.
    Tak przygotowaną masę przelewamy do kokilek do 2/3 wysokości.
    Kokilki wstawiamy do formy wypełnionej do 2/3 wysokości ciepłą wodą. Pieczemy w takiej kąpieli w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 50 minut.
    Krem studzimy, a potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Przed podaniem wierzch posypujemy brązowym cukrem, który za pomocą palnika karmelizujemy

    Równomiernie rozprowadzony cukier można również skarmelizować w piekarniku nastawionym na funkcję grillowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować