Sernik creme brulee

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Mój numer 1 wśród serników. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej, gotowy na drugi dzień ponieważ dopiero po schłodzeniu nabiera odpowiedniej konsystencji. Do karmelizowania cukru będzie potrzebny palnik.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • SPÓD:
    190g ciasteczek czekoladowych
    100g obranych orzechów laskowych-opcjonalnie
    2-3 łyżki roztopionego masła

    MASA SEROWA:
    500g tłustego twarogu z wiaderka (18%)
    500g mascarpone
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 sklanki cukru
    cukier z prawdziwą wanilią
    4 jajka
    2 żółtka
    200g białej czekolady
    80ml śmietanki 36%

    CREME BRULEE:
    420ml śmietanki kremówki 36%
    1/4 szklanki cukru
    5 żółtek

    KARMELIZACJA:
    około 6 łyżek cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Sernik creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik creme brulee 1. Dno tortownicy o średnicy minimum 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki lekko posmarować masłem.
    Ciasteczka i orzechy (jeśli ktoś używa) zmielić razem w melakserze na proszek, dodać masło i zmiksować do połączenia masy ciasteczkowej. Masą wyłożyć dno i około 2 cm boków tortownicy, mocno uklepując. Włożyć do lodówki.
  • Sernik creme brulee 2. MASA SEROWA:
    Uwaga: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Piekarnik nagrzać do 175 stopni Celsjusza grzałki góra-dół. Na dno piekarnika postawić keksówkę. Zagotować wodę w czajniku.
    Do misy miksera włożyć twaróg i mascarpone. Miksować na średnich obrotach tylko do połączenia składników. Dodać mąkę i cukry, również miksujemy do połączenia składników.
    Dodawać po 1 jajku krótko miksując na małych obrotach, na koniec dodajemy żółtka i również krótko miksujemy.
    Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką, następnie "zaprawić" czekoladę z masą serową-dodawać po łyżcę masę serową do czekolady cały czas energicznie mieszając rózgą, dodać 10 łyżek. Tak "zaprawioną" czekoladę dodajemy stopniowo do masy serowej, miksować na małych obrotach.
    Gładką masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię i wstawić sernik na kratkę do środkowej półki piekarnika. Do keksówki na dnie piekarnika wlać ostrożnie (będzie mocno parować) wrzącą wodę z czajnika około 2/3 wysokości keksówki.
    Piec przez 15 minut w 175 stopniach Celsjusza, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piec przez kolejne 45 minut.
  • Sernik creme brulee 3. CREME BRULEE:
    Uwaga: Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
    Przygotować 20 minut przed końcem pieczenia sernika.
    W rondelku podgrzać śmietankę z cukrem, mieszać do momentu rozpuszczenia się cukru. Gdy śmietanka zacznie się gotować przy brzegach, odstawić z ognia. Żółtka bardzo krótko zmiksować mikserem na wolnych obrotach-mają się tylko połączyć. Następnie cienkim strumieniem wlewać do żółtek śmietankę, cały czas energicznie mieszając masę łyżką.
    Sernik wyjąć z piekarnika nie wyłączając go i nie regulując temperatury. Odczekać około 5-7 minut aż powierzchnia sernika się wyrówna. Delikatnie łyżka po łyżce nakładamy płynny żółtkowy krem na powierzchnię sernika. Ostrożnie wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 60 minut. , aż krem się zetnie.
    Sernik przestudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Później wyjąć, wystudzić, obkroić go nożem przy obręczy i wstawić na noc lub około 6 godzin do lodówki.
  • Sernik creme brulee 4. KARMELIZOWANIE:
    Po schłodzeniu sernik posypać równą warstwą cukru. Opalić palnikiem karmelizując cukier. Sernik przechowujemy w lodówce bez przykrycia.

Porady

Pamiętajmy: Składniki na masę serową i creme burlee muszą być w temperaturze pokojowej. Sernika nie można za długo miksować, napowietrzać wszystko łączymy tylko do połączenia składników. Ser może być także w kostce- tłusty, trzeba go będzie zmielić w melakserze, blenderem lub zmielić 3 razy w maszynce. Orzechy do spodu podałam opcjonalnie, ale smak jest lepszy z orzechami. Pustą keksówkę wkładamy do zimnego piekarnika - musi się nagrzać razem z nim. Uwaga: w trakcie wlewania wrzątku będzie dość mocno parować. Sernik musi się dobrze schłodzić. Do karmelizacji niezbędny jest palnik, ale sernik też dobrze smakuje bez karmelizacji. Można ozdobić owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mascarpone Sery Śmietana Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować